Членство України в НАТО обговорять після саміту у Вільнюсі - Столтенберг

Членство України в НАТО обговорять після саміту у Вільнюсі - Столтенберг

Укрінформ
Питання майбутнього членства України в НАТО будуть обговорювати вже після саміту в Вільнюсі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг четвер у Брюсселі перед початком зустрічі лідерів ЄС, на яку він запрошений, передає кореспондент Укрінформу.

«Після саміту НАТО ми обговоримо прагнення України щодо членства в НАТО. І я абсолютно впевнений, що союзники надішлють дуже сильний сигнал підтримки Україні», - заявив генсек.

Він нагадав про консенсус усіх членів блоку про те, що його двері відкриті, що Україна одного дня стане членом НАТО, а також щодо того, що не Росія, а союзники та Київ вирішуватимуть, коли настане правильний час надати Україні повноцінне запрошення.

Читайте також: Кулеба поговорив зі Столтенбергом: Час ясності щодо вступу України в НАТО настав

«Найважливіше зараз і найактуальніше – підтримати та забезпечити збереження України як суверенної нації у Європі. Якщо ми не зможемо зробити цього, не буде сенсу обговорювати питання членства як такого», - сказав Столтенберг.

При цьому він зауважив, що той факт, що Європейський Союз надав Україні статус кандидата, також впливає на дискусії, які відбуваються у лавах НАТО.

Столтенберг наголосив на надзвичайній важливості стратегічного партнерства між ЄС і НАТО на тлі російської війни проти України. Допомогу Україні як з боку союзників по Альянсу, так і партнерів по ЄС Столтенберг назвав «безпрецедентною», а взаємодію двох структур такою, що доповнює одне одну.

«На саміті НАТО ми очікуємо на оголошення нових зобов’язань щодо військової підтримки Україні», - сказав політик і згадав також «мультипрограму» з підвищення сумісності ЗСУ з арміями союзників, яка допоможе наближенню членства України в Альянсі.

Читайте також: Посол Маркарова: Ми активно працюємо зі США щодо членства України в НАТО

Щодо спроби путчу в Росії, очільник Альянсу зауважив, що ці події демонструють «тріщини і розколи всередині російської системи». Водночас він підкреслив, що це - внутрішня справа Росії. Щодо наслідків, зокрема того, скільки членів ПВК «Вагнера» опиняться в Білорусі та які нові загрози це створюватиме, то висновки робити ще зарано, вважає він. Для НАТО, зауважив Столтенберг, важливо в цій ситуації продовжувати підтримувати Україну.

Як повідомляв Укрінформ, у Брюсселі саміт ЄС проходитиме 29-30 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-