Нідерланди докладають зусиль для зміцнення ППО України - Рютте

Нідерланди докладають зусиль для зміцнення ППО України - Рютте

Укрінформ
Нідерланди докладають зусиль для посилення протиповітряної оборони України.

Про це прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сказав сьогодні у Гаазі під час пресконференції за підсумками робочої зустрічі за участі глав держав та урядів Литви, Польщі, Румунії, Албанії, Бельгії та Норвегії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Ми докладаємо всіх зусиль, щоб посилити протиповітряну оборону України, і ми, як і раніше, будемо віддані тому, щоб міста і ні в чому не винні мирні жителі були захищені від жорстоких ракетних атак Росії зараз і в наступні роки. І коли справа сягає подальшого формування відносин НАТО з Україною це нам вирішувати Україні та всім членам нашого альянсу, а не Володимиру Путіну і не РФ”, - підкреслив він.

За його словами, Литва — слушне місце для саміту наступного місяця. Він також сказав, що шлях, яким зараз йде Україна, — це той самий шлях, який пройшли інші країни на кордоні з Росією за останні 30 років.

Рютте також зазначив, що нині членами НАТО є 31 країна, і висловив сподівання, що найближчим часом 32-ою країною стане Швеція.

“План Путіна мав неприємні наслідки через його безжальну агресію. Він сподівався розділити нас, але тепер він знає, що ми продовжимо твердо стояти за нашу колективну безпеку”, - сказав він.

Також Рютте, відповідаючи на запитання журналістів щодо сьогоднішніх домовленостей щодо конкретних кроків для України на шляху до членства в НАТО, то Рютте сказав: “Президенти Литви та Румунії дуже чітко сказали, що після Бухареста ми повинні просуватися вперед, ми не можемо просто дотримуватись мови Бухареста Ми розглядаємо рішення, які ми можемо прийняти на саміті НАТО, які дадуть Україні чіткий сигнал, що її майбутнє в НАТО”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 27 червня 2023, у нідерландській Гаазі відбулася зустріч у рамках підготовки до саміту НАТО, який має відбутися у Вільнюсі 11 та 12 липня.

Першим на захід прибув генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, після чого разом з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте вони зустрічали інших учасників заходу.

Читайте також: Україні не вистачає засобів ППО, щоб закрити всю територію від російських обстрілів - Ігнат

Участь у заході беруть президент Литви Ґітанас Науседа, президент Польщі Анджей Дуда, президент Румунії Клаус Йоганніс, прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, премʼєр-міністр Албанії Еді Рама.

Під час цієї зустрічі її учасники обговорювали війну РФ в Україні та безпекову ситуацію у світі.

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну НАТО та країни-союзниці продовжують надавати Україні суттєву політичну, економічну, гуманітарну та військову допомогу. Продовження та нарощування такої допомоги буде однією з головних тем під час зустрічі глав держав та урядів країн Альянсу, що відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив на одній з останніх пресконференцій, що союзники по НАТО погоджуються з тим, що Україна стане членом Альянсу, але не розглядатимуть питання щодо її формального запрошення для входження під час Вільнюського саміту.

Читайте також: Війна Путіна не призвела ні до чого, окрім нестабільності - Рютте

Він зауважив, що ухвалені під час саміту у Вільнюсі рішення приведуть Україну ближче до НАТО.

На всіх рівнях українська сторона наголосила, що запевнень про те, що "Україна стане членом Альянсу", які лунали під час Бухарестського саміту НАТО у 2008 році, вже недостатньо.

Натомість Україна ставить перед союзниками по НАТО питання надання гарантій безпеки та чіткої перспективи руху до повноправного членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-