У Росії немає єдиної структури, яка займається обміном полонених - Коордштаб

У Росії немає єдиної структури, яка займається обміном полонених - Коордштаб

Укрінформ
У Росії немає єдиної уповноваженої структури, яка б займалася обміном військовополонених. Тож кожен обмін — це окрема операція українських спецслужб.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі.

У Коордштабі відбулася зустріч з родичами зниклих безвісти та полонених військовослужбовців 36-ї бригади.

Рідних і близьких оборонців цікавили питання алгоритмів обміну. Представник штабу пояснив, що з боку країни-агресорки немає єдиної уповноваженої структури, яка б займалася обміном військовополонених, тож кожен обмін — це окрема операція українських спецслужб. Тобто говорити про чітко визначені алгоритми в цьому контексті не можна.

Водночас робота з обміну за принципом «всіх не всіх» хоч і повільно, але просувається, зазначили у Коордштабі. 

«Ми вже виявляли ініціативу і віддали росіянам без жодних умов п’ятьох полонених. Вони своєю чергою пізніше з власної ініціативи віддали нам п’ятьох наших людей. Однак це не означає, що якщо ми завтра віддамо, умовно сотню їхніх поранених, то отримаємо таку ж кількість наших. Жодної гарантії цього наразі немає», - розповів представник штабу.

Читайте також: Підтвердження Росією полону військових не впливає на процеси обміну – Коордштаб

Також він звернув увагу на те, що не всі відомості про перебування захисників та захисниць у полоні є публічними і можуть надаватися навіть близьким родичам. Водночас штаб може повідомляти їх про місце утримання полоненого — такі дані будуть відображені в «Особистому кабінеті». Фахівці штабу намагаються відстежувати переміщення полонених оборонців по місцях утримання в Росії, але не завжди це вдається робити оперативно і точно.

«Інколи навіть їхнє міністерство оборони не знає, де перебуває той чи інший полонений», — підкреслив представник штабу.

Також співробітники Координаційного штабу наголосили, що ворог продовжує здійснювати інформаційно-психологічні спецоперації стосовно родичів полонених. Зокрема, росіяни навмисно розповсюджують інформацію про перебування того чи іншого оборонця в конкретній колонії, хоч насправді його там немає.

Читайте також: Росіяни не надають інформацію про переміщення полонених до іншої колонії чи ізолятора - Коордштаб

Коордштаб вкотре наголошує на необхідності користуватися тільки офіційною інформацією від уповноважених осіб та установ.

Як повідомляв Укрінформ, родичі загиблих в Оленівці полонених захисників «Азовсталі» вимагають проведення повторних ДНК-експертиз за кордоном.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-