Контрнаступ йде нелегко, бо РФ замінувала 200 тисяч км² — Зеленський

Контрнаступ йде нелегко, бо РФ замінувала 200 тисяч км² — Зеленський

Укрінформ
Контрнаступ ЗСУ йде нелегко, оскільки окупанти замінували 200 тисяч квадратних кілометрів української території.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю ВВС, передає Укрінформ.

«Деякі люди вважають, що це голлівудський фільм, і чекають на результати зараз. Це не так. На карту поставлені життя людей», - сказав Президент.

За його словами, військовий наступ йде нелегко, оскільки «200 000 квадратних кілометрів української території були заміновані російськими військами».

«Що б не хотіли деякі, включаючи спроби тиску на нас, з усією повагою, ми будемо просуватися на полі бою так, як вважаємо за потрібне», - наголосив Зеленський.

Він підкреслив необхідність надання Україні гарантій безпеки від НАТО, але сказав, що кінцевою метою є членство в оборонному Альянсі.

Цього тижня генеральний секретар НАТО чітко дав зрозуміти, що немає жодного плану щодо запрошення України на саміті у Литві наступного місяця.

«Столтенберг знає мою позицію. Ми неодноразово їм казали: «Не вибивайте землю з-під наших ніг»», - сказав український лідер.

Зеленський вчергове виступив за те, щоб Україна отримала винищувачі F-16 американського виробництва, і висловив переконання, що українські пілоти можуть почати навчання вже в серпні, а перші літаки можуть надійти через 6-7 місяців.

Український лідер на тлі Міжнародної конференції URC23 (Ukraine Reform Conference), яка 21-22 червня проходить у Лондоні, також зазначив, що підтримка Україні потрібна не лише для відновлення, а й для трансформації.

За його словами «швидкі кроки», які необхідно зробити негайно, включають пошук місць для проживання людей, відновлення зруйнованої Каховської греблі та децентралізацію енергомережі.

«Але в більш широкому масштабі ми говоримо про трансформацію України. Це Україна не тільки з її енергетичним і аграрно-промисловим комплексами, але з її реформами, які ми бачимо», - пояснив Президент.

Також він говорив про «цифровізацію України» і про судову та антикорупційну реформи.

На запитання журналіста, як виглядає фінал війни на цьому етапі, Зеленський чітко дав зрозуміти, що «перемоги на полі бою необхідні» і що Україна ніколи не сяде за стіл переговорів, хто б не був президентом у Москві, якщо Росія залишиться на території України.

«Як би далеко ми не просунулися в нашому контрнаступі, ми не підемо на заморожений конфлікт, тому що це війна, це безперспективний розвиток для України», - сказав він.

Читайте також: Росія збільшила кількість гелікоптерів на півдні на тлі контрнаступу ЗСУ – британська розвідка

Кілька днів тому Росія оголосила, що перемістила тактичну ядерну зброю до Білорусі, а президент США Джо Байден попередив, що загроза її використання Путіним є реальною. Щодо того, чи турбує Зеленського ця загроза, він заявив, що Путін був небезпечний для України ще з 2014 року, коли РФ окупувала перші українські території.

«Він буде говорити про застосування ядерної зброї, я не думаю, що він готовий це зробити, тому що він боїться за своє життя, він його дуже любить. Але я не можу сказати напевно, особливо про людину, яка не має зв’язку з реальністю, яка у 21 столітті розв’язала повномасштабну війну проти свого сусіда», - сказав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, на Міжнародній конференції URC23 (Ukraine Reform Conference), яка 21-22 червня проходить у Лондоні, Україна представить оцінки потреб та першочергові плани повоєнного відновлення і стратегії довгострокового реформування й модернізації.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-