Потрібні зараз і на перспективу: Столтенберг про надання Україні F-16

Потрібні зараз і на перспективу: Столтенберг про надання Україні F-16

Укрінформ
Ініціатива із надання Україні бойових літаків F-16 та початок тренування для пілотів є вагомою складовою допомоги, яку НАТО надає Україні для зміцнення бойових спроможностей зараз, а також на більш віддалену перспективу після завершення війни.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками дводенної зустрічі міністрів оборони НАТО заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Попри те, коли вони (літаки F-16) будуть доставлені в Україну, будуть необхідними більш довгострокові зусилля, коли ця війна завершиться, щоб Україна мала оборонні спроможності для стримування агресії у майбутньому. Сучасні Повітряні сили, скоріш за все, мають стати вагомою складовою таких довгострокових зусиль. Тож це частково про негайні потреби, але також про довгострокову перспективу», - зауважив керівник НАТО.

Читайте також: На саміті у Вільнюсі не говоритимуть про запрошення України до НАТО – Столтенберг

Він привітав ініціативу Данії й Нідерландів із встановлення цього умовного союзу, який на добровільних засадах надасть тренування для українських пілотів на F-16, що є дуже важливим в рамках допомоги Україні та для розвитку її оборонних спроможностей. Союзники оцінять, скільки часу забере таке тренування льотчиків, і потім оцінюватимуть потреби України та власні можливості з постачання таких літаків.

За словами Столтенберга, багато союзників висловили рішучу підтримку цьому проєкту та висловили бажання стати учасниками цієї ініціативи, різними шляхами сприяти наданню Україні бойових літаків четвертого покоління.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі завершилося дводенне засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони, яка розглянула найважливіші питання щодо оборонної спроможності та готовності сил країн-членів Альянсу.

Читайте також: Кулеба - Столтенбергу: Важливо зробити у Вільнюсі крок до членства України в НАТО, усунувши ПДЧ

В рамках цього засідання відбулися зустрічі в форматі Комісії НАТО-Україна та Контактної групи з оборони України під егідою США. У цих заходах взяв участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Учасники розглядали шляхи продовження та прискорення надання Україні військової допомоги для звільнення окупованих Росією територій, а також перспективи євроатлантичної інтеграції України. Ці та інші найважливіші питання будуть розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО 11-12 липня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-