Реекспорт зброї для захисту України: Зеленський звернувся до парламенту Швейцарії

Реекспорт зброї для захисту України: Зеленський звернувся до парламенту Швейцарії

Відео
Укрінформ
Україна просить у світу зброю лише для того, щоб наша територія знову була територією миру, як передбачено міжнародним правом.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозвереннні до парламенту Швейцарії, де зараз триває дискусія щодо дозволів на реекспорт зброї для захисту України, передає Укрінформ з посиланням на сайт Глави держави.

"Знаю, що у вас триває дискусія щодо дозволів на реекспорт зброї для захисту України. І хочу, щоб кожен учасник, кожна учасниця дискусії памʼятали один факт: ми запитуємо у світу зброю, щоб наша українська територія знову була територією миру – уся наша земля, усі наші люди… Лише для цього! Саме так, як передбачено міжнародним правом", - наголосив Президент.

Відео: ОП

За його словами, проти такої російської агресії наш мир може вистояти лише силою зброї. "І я дякую світу за кожну одиницю зброї, яка допомагає рятувати людей від російського терору", - сказав Зеленський.

Він також наголосив на важливості максимальної єдності усього цивілізованого світу проти російського зла.

"Зараз, коли ми захищаємо життя наших людей від російських ударів і долаємо наслідки страшних злочинів війни, зокрема й наймасштабнішого в Європі екоциду, ми потребуємо максимальної єдності. Єдності всіх, хто разом із нами поділяє ключові цінності: цінність життя, цінність свободи, цінність права та цінність поваги до кожної нації, кожної спільноти та кожної людини. Душею тих цінностей, які нас із вами обʼєднують, є мир. Україна ніколи не була джерелом жодних загарбницьких воєн. Сьогодні я звертаюся до парламенту Швейцарії саме для того, щоб поговорити про цю єдність", - підкреслив Президент.

Читайте також: Швейцарський концерн просить дозволу на експорт Leopard 1

Зараз, за його словами, Україна захищається від агресії, яка наслідує найгірші війни минулого й шукає найкращі технології сучасності, щоб тероризувати людей, держави та навіть континенти. Тому нічим, окрім єдності, зазначив Зеленський, це не зупиниш. "Нашої з вами єдності, Швейцаріє!", - сказав він.

Як повідомлялося, наразі Швейцарія продовжує утримувати нейтралітет, не надає зброю і не дозволяє реекспорт зброї швейцарського виробництва з інших країн.

Водночас 7 червня Верхня палата парламенту Швейцарії схвалила ініціативу, яка дозволить іншим державам за певних умов реекспортувати зброю швейцарського виробництва країнам, які беруть участь у збройних конфліктах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив подяку за такий крок щодо розблокування реекспорту швейцарської зброї.

Хоча перед цим 2 червня нижня палата парламенту Швейцарії відхилила законопроєкт, відомий як "Lex Ukraine", який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва. Однак після рішення Верхньої палати тепер їй доведеться ще раз розглянути це питання.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-