Росіяни намагаються обміняти захоплених ними цивільних на військовослужбовців – Лубінець

Росіяни намагаються обміняти захоплених ними цивільних на військовослужбовців – Лубінець

Укрінформ
Російська Федерація всіма способами маніпулює і намагається поміняти захоплених ними цивільних на власних військовослужбовців.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляє у Фейсбуці.

"Цивільні громадяни – це заручники. РФ повинна повернути їх без жодних умов, а не залучати в процес обміну військовополоненими! Наразі у Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин з 24 лютого 2022 року – понад 25 тисяч українців. Серед них – 20 тисяч цивільних. Росіяни всіма способами маніпулюють і намагаються поміняти захоплених ними цивільних на власних військовослужбовців", - зазначив Лубінець.

Читайте також: Росіяни на захоплених територіях мілітаризують дітей - Лубінець

Він наголосив, що російська сторона не має законних підстав для затримання цивільних. "Цивільні особи, мирні громадяни, взагалі не мають перебувати у неволі, а якщо таке трапилося – одразу мають бути звільнені!", - підкреслив Лубінець.

Однак, за його словами, в Росії на все свої, злочинні мотиви. РФ затримує цивільних громадян, бо, по-перше, використовує терор стосовно цивільних, як інструмент впливу на позицію України у контексті досягнення військово-політичних цілей. Росіяни розуміють, що кожний звільнений цивільний – це свідок того, як РФ порушувала міжнародні норми. По-друге, це спосіб посіяти зневіру серед українців та розпалити лють на державні органи та владу загалом.

"У цьому контексті країна-терорист використовує низку маніпулятивних суджень. На жаль, більшість з них справді впливають на українців. Серед таких твердження – “Україна відмовилася від повернення своїх людей”, “українці відмовляються повертатися на Батьківщину”, “цивільні заручники – це злочинці” та інші", - зауважив Лубінець.

Читайте також: Кримського татарина Ібраїмова росіяни позбавили ліків перед етапуванням – Лубінець

Він підкреслив, що все це пропагандистські наративи РФ.

"Українці мають розуміти: перемовини про те, щоб повернути цивільних додому – тривають постійно. Як приклад, ми передали російській стороні список найбільш вразливих громадян, які незаконно утримуються на території РФ та ТОТ, а саме громадян літнього віку. Однак, жодної реакції від країни-агресора не надійшло", - зауважив Лубінець.

Однак, за його словами, на цьому спроби не зупиняються – робота триває, проте не завжди про неї можна говорити. Україна намагається бодай якимось способом верифікувати та повернути додому українських громадян.

"Я бачу кожен коментар та заклик щодо повернення цивільних. Також постійно ми проводимо зустрічі з рідними, чиї рідні перебувають у неволі. І на всіх майданчиках говоримо про цивільних заручників, вимагаємо, щоб світ реагував на цей факт жорстко, чинив тиск, щоб виключив РФ з організацій, де ця країна-терорист має свій голос", - підсумував Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, 14 червня у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими обговорили питання повернення з Росії цивільних полонених.

Фото: Дмитро Лубінець, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-