Українські капелани пройшли навчання у Британії

Українські капелани пройшли навчання у Британії

Фото
Укрінформ
Десятеро українських військових капеланів пройшли двотижневу підготовку зі своїми британськими колегами на першому у своєму роді курсі у Великої Британії.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

“Десять українських військових капеланів закінчили перший у своєму роді курс на британській землі - протягом останніх двох тижнів десять капеланів були прикріплені до Департаменту капеланів Королівської Армії Сухопутних військ ЗС Великої Британії, щоб дізнатися більше про надання душпастирської опіки, духовної підтримки та морального керівництва, як під час військових операцій, так і періоду післявоєнної відбудови, який зрештою настає”, - ідеться у повідомленні.

Тепер вони будуть розгорнуті на передовій конфлікту Росії з Україною, де їхнє завдання полягатиме в тому, щоб збудувати надію та відновити дух, поки війська борються за повернення суверенної території України.

Читайте також: Делегація українських капеланів провела зустріч із духовенством Франції

Курс, розроблений британськими військовими капеланами та підтриманий Збройними силами Великої Британії в рамках операції “Орбітал”, постав як відповідь на запит Збройних сил України, метою якого є надати учасникам духовні та практичні ресурси, необхідні для підтримки особового складу у найскладніших аспектах операцій – від важких втрат до проблем із психічним здоров’ям.

Головний капелан ЗС Великої Британії Майкл Д. Паркер сказав, що для нього “було найбільшим привілеєм працювати з українськими партнерами, щоб розвивати розуміння капеланства під час бойових дій високої інтенсивності. Разом ми дослідили центральну роль морального компонента бойової сили та роль капеланів у моніторингу та підтримці цього. Вони змогли навчити нас стільки ж, скільки ми змогли навчити їх”.

“Здатність здійснювати душпастирську опіку, духовну підтримку та моральне керівництво зробила капеланську службу надзвичайно важливою спроможністю для українських командирів. У капеланах є потреба і це справді почесно, коли нас просять підтримати їх у поглибленні розуміння їхньої ролі під час війни. Ці десять капеланів відповіли на заклик свого народу і вони вже не просто наші міжнародні партнери, це наші колеги та друзі”, зазначив Паркер.

Читайте також: Капелани ЗСУ взяли участь у месі Міжнародного військового паломництва

У Генштабі поінформували, що кількість капеланів збільшується у багатоконфесійній родині Служби військового капеланства ЗСУ і є подальше прагнення збільшити ряди капеланів, щоб забезпечити духовну та душпастирську підтримку в підрозділах, госпіталях та навчальних закладах.

Значну частину програми було присвячено здійсненню капеланського служіння в оперативному контексті, а учасники підтримували військовослужбовців, які зараз проходять бойову підготовку у Великій Британії в рамках багатонаціональної навчальної операції "Інтерфлекс" з базової загальновійськової підготовки особового складу ЗСУ під керівництвом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Начальник відділу організації підготовки військових капеланів та взаємодії з релігійними організаціями полковник Віталій Скрибець наголосив, що “звичайно, нам потрібна зброя, але нам потрібна не тільки військова підтримка".

"Саме тому в середині 2022 року ми створили відділ капеланства Збройних сил України. Основна мета – духовна підтримка воїнів і військовослужбовців”, - додав він.

Утворений у 1796 році Департамент армійських капеланів у Великій Британії став синонімом надання підтримки, турботи та співчуття тим, хто потрапив на війну.

Читайте також: Військові капелани Сил тероборони завершили навчання

З 1945 року капелани служать скрізь, куди надсилають британських військових, піклуючись про всі Збройні сили та їхні родини, незалежно від віри, світової філософії чи статусу.

Велика Британія та її союзники на сьогодні підготували понад 15 000 військовослужбовців Збройних сил України за такими напрямками як основи фронтового бою та спеціалізована підготовка.

П’ятитижнева навчальна програма для новобранців передбачає, що вони отримують інструкції з поводження зі зброєю, надання першої медичної допомоги на полі бою, бойових дій, тактики патрулювання та права збройних конфліктів, що дозволяє їм ефективно захищати свою країну після повернення додому.

Як повідомляв Укрінформ, у Великій Британії українські військові вивчають міжнародне гуманітарне право, зокрема правила поводження з військовополоненими.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-