рф, імовірно, сама влаштувала атаку на кремль - ISW

рф, імовірно, сама влаштувала атаку на кремль - ISW

Укрінформ
росія, ймовірно, сама влаштувала атаку на кремль, аби створити умови для ширшої суспільної мобілізації.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

«росія, ймовірно, влаштувала цей напад, намагаючись довести війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для більшої мобілізації суспільства. За кількома ознаками можна стверджувати, що удар був організований усередині рф і був цілеспрямованим», – заявляють аналітики.

Як зазначається, російська влада нещодавно вжила заходів для посилення своєї протиповітряної оборони, зокрема у москві, і тому в ISW вважають украй малоймовірним, що два безпілотники могли "пробити" кілька рівнів протиповітряної оборони та підірватися або бути збитими просто над кремлем.

Знімки з геолокацією від січня 2023 року свідчать, що російська влада розміщує зенітні ракетні комплекси "Панцир" неподалік москви, звертають увагу експерти.

Читайте також: Атака дронів на кремль: Білий дім прокоментував імовірність провокації з боку рф

На їхню думку, удар, унаслідок якого такі засоби ППО не змогли виявити та знищити безплотники і ті уразили таку важливу ціль, як Сенатський палац у кремлі, став би значним конфузом для росії.

«Негайна, узгоджена та скоординована реакція кремля на інцидент свідчить про те, що напад було підготовлено всередині країни таким чином, що його передбачувані політичні наслідки переважують збентеження (через удар – ред.)», - йдеться у звіті.

Експерти наголошують, що кремль одразу ж звинуватив Україну в теракті, а російські офіційні відповіді швидко згуртувалися навколо цього звинувачення. «Якби атака безпілотників не була організована всередині, це було б несподіванкою. Цілком імовірно, що офіційна відповідь росії спочатку була б набагато більш неорганізованою. Зокрема, кремль не зміг дати своєчасну та послідовну інформаційну відповідь на інші військові приниження,.. зокрема втрату Балаклії та Херсона у вересні та листопаді 2022 року», – йдеться у звіті.

У ІSW підкреслюють, що швидка та послідовна реакція на удар свідчить про те, що росія влаштувала цей інцидент напередодні 9 Травня, щоб представити війну як екзистенційну для своєї внутрішньої аудиторії.

Читайте також: Атака на кремль, або Що означають щоденні удари дронів й ракет на зустрічних курсах

Водночас зазначається, що кремль може використати удар, щоб виправдати скасування або подальше обмеження святкування 9 травня - дії, які, ймовірно, посилили б інформаційні зусилля, що розглядають війну в Україні як пряму загрозу дотриманню росією важливих для неї історичних подій.

Як повідомляв Укрінформ, 3 травня пресслужба президента росії заявила про відбиття спроби удару безпілотниками по кремлю. Заявлено, що кремль розцінює спробу удару як «сплановану терористичну акцію та замах на президента рф напередодні Дня перемоги».

Президент Володимир Зеленський заперечив причетність України до атаки на кремлівську резиденцію президента рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-