Кораблі вмс рф були неподалік місць вибухів на газопроводах «Північний потік» – ЗМІ

Кораблі вмс рф були неподалік місць вибухів на газопроводах «Північний потік» – ЗМІ

Укрінформ
російські кораблі, які здатні проводити підводні операції, були присутні поблизу місця, де пізніше сталися вибухи на газопроводі «Північний потік».

Про це повідомляє BBC із посиланням на документи розслідування скандинавських ЗМІ, передає Укрінформ.

Як зазначається, судна виявили завдяки перехопленню комунікації вмс рф.

Минулого місяця у дослідженні данського DR, норвезького NRK, шведського SVT і фінського Yle наголошувалося, що російські судна, ймовірно, створювали карту вітрових електростанцій у Північному морі, в тому числі біля узбережжя Великої Британії. Останній епізод розслідування зосереджений на «підозрілих рухах кораблів» напередодні вибухів на «Північному потоці».

Вважається, що серед кораблів були науково-дослідне судно вмс росії «Сибіряков», буксир СБ-123 і третє судно російського військово-морського флоту, назву якого ЗМІ не вдалося ідентифікувати. Це були так звані кораблі-привиди – вони йшли з вимкненими радарами. Однак журналістам вдалось відстежити їхнє пересування через перехоплення радіозвʼязку між суднами та російськими військово-морськими базами в період з червня по вересень 2022 року.

Читайте також: Данія підняла з моря об'єкт, виявлений біля «Північного потоку-2»

Зазначається, що ці кораблі перебували поблизу місця вибуху кілька годин, а в одному випадку майже цілу добу.

Вважається, що одне з суден - «Сибіряков», здатне вести підводне спостереження та картографування, а також запускати невеликий підводний апарат.

Колишній офіцер розвідки Королівських Військово-морських сил Британії каже, що в червні судно взяло незвичайний навігаційний шлях навколо місця, де згодом стався вибух на газопроводі. Також судно змінило схему зв’язку на секретний приймач.

Ще одне безіменне судно також було в цьому районі у червні. А третє судно, військово-морський буксир SB-123, як кажуть, прибуло лише за п’ять днів до вересневих вибухів. Радіозв'язок свідчить, що судно залишалося там весь вечір і ніч, перш ніж повернутися назад до росії.

Стверджується, що супутникові зображення, вивчені журналістами, підтверджують твердження про незвичайні маршрути вищезазначених суден.

Минулого тижня стало відомо, що данські військові зробили 26 фотографій іншого корабля вмс росії, який спеціалізується на підводних операціях поблизу місця вибухів. Зазначається, що підводний рятувальний корабель SS-750 був сфотографований за чотири дні до вибухів неподалік. Це судно може нести підводний мінічовен.

Читайте також: Шведська прокуратура оприлюднила версію підриву «Північного потоку»

Як повідомлялося, торік наприкінці вересня внаслідок вибухів, спричинених диверсією, на трубопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2" біля острова Борнхольм у Балтійському морі почався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виняткових економічних зонах Данії та Швеції.

Інцидент стався неподалік узбережжя Данії та збігся в часі з презентацією європейського проєкту «Балтійський потік», який дозволяє постачати з Норвегії до Польщі, через територію Данії, до 10 млрд кубометрів газу на рік.

Союзники по НАТО заявили, що інциденти на газопроводах «Північний потік» можуть бути наслідком актів небезпечного саботажу.

Офіційне розслідування диверсії триває. росія постійно заперечує свою причетність до вибухів.

Фото: ВВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-