росія має припинити депортацію українських дітей і забезпечити їхнє повернення – ПАРЄ

росія має припинити депортацію українських дітей і забезпечити їхнє повернення – ПАРЄ

Резолюція
Укрінформ
росія має негайно і беззастережно припинити незаконне примусове переміщення та депортацію українських дітей, припинити надавати їм російське громадянство, а також допустити до переміщених дітей представників ООН та МКЧХ і забезпечити їхнє безпечне повернення.

Про це йдеться у резолюції, прийнятій на весняній сесії ПАРЄ, передає кореспондент Укрінформу.

У документі Асамблея закликала вжити "негайних заходів для припинення практики незаконного примусового переміщення та депортації, що наразі здійснюється російською федерацією проти українського населення, і особливо її політики та практики, пов'язаних із вилученням дітей з їхніх сімей та домівок та подальшим їх залученням до (російського) громадянства, ідентичності та культури".

Читайте також: У російській неволі перебувають 19 319 українських дітей - Зеленська

Водночас наголошується на "необхідності фіксування та моніторингу окремих випадків - як для того, щоб забезпечити механізми швидкого відшкодування, так і для збору доказів ... з метою притягнення до відповідальності винних на всіх рівнях".

"Асамблея закликає російську федерацію ... негайно і беззастережно припинити незаконне примусове переміщення та депортацію українських дітей до російської федерації, білорусі або на тимчасово окуповані українські території, зупинити будь-які процедури усиновлення, припинити нав'язування російського громадянства, відновити зв'язки дітей з їхніми батьками або опікунами та репатріювати їх на батьківщину або випустити у безпечну третю країну", - йдеться у резолюції.

ПАРЄ також закликала росію надати представникам і працівникам відповідних органів ООН та інших міжнародних правозахисних і гуманітарних механізмів і організацій, таких як Міжнародний комітет Червоного Хреста, "безперешкодний, негайний і безпечний доступ, надати достовірну і всебічну інформацію про кількість і місцезнаходження українських дітей, а також забезпечити гідне поводження з ними та їхнє безпечне повернення".

Читайте також: ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до росії

У резолюції зазначається, що практика незаконної депортації українців до рф з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей розпочалася ще до початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року і "набула форми депортації до російської федерації дітей з дитячих будинків та дітей з інвалідністю зі спеціалізованих установ".

"Відтоді ці практики посилилися та набули розвитку і, вочевидь, плануються та організуються систематично, в межах державної політики. Вони охоплюють усі рівні прийняття політичних рішень згори донизу та їх виконання адміністративними органами та державними установами рф, особливо щодо примусового переміщення, депортації та індоктринації українських дітей", - йдеться у документі.

Наголошується, що визначити масштаби та обсяги насильницького переміщення та депортацій українських дітей складно з огляду на агресію, що триває, відсутність доступу до тимчасово окупованих територій України, "а також хитрощі з боку рф щодо обставин насильницького переміщення і депортації та поточного місцезнаходження жертв".

Читайте також: рф викрала 20 тисяч українських дітей – Зеленський у розмові з Сі

Водночас нагадується, що станом на середину квітня 2023 року, за даними українського уряду, є повідомлення про щонайменше 19 384 дітей, депортовані до рф, з яких лише 361 дитина повернулася додому. "Залишається ще багато тисяч дітей та інших цивільних осіб, доля яких має бути з'ясована", - наголошує ПАРЄ.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рф володимира путіна і дитячого омбудсмена рф марії львової-бєлової, яких підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України в росію щонайменше з лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-