Офіс генпрокурора перевіряє зізнання «вагнерівців» у вбивстві дітей та цивільних

Офіс генпрокурора перевіряє зізнання «вагнерівців» у вбивстві дітей та цивільних

Укрінформ
Офіс Генпрокурора перевіряє інформацію щодо вчинення воєнних злочинів командирами та учасниками так званої ПВК «вагнер».

Як передає Укрінформ, про це ОГП повідомляє у Телеграмі.

Зазначається, що в одному з Телеграм-каналів опубліковано інтерв’ю з учасниками так званої ПВК «вагнер», під час якого останні повідомляють про вбивства цивільних осіб, зокрема дітей, а також військовополонених Збройних Сил України.

Читайте також: Масові вбивства цивільних у Бахмуті й Соледарі: Лубінець закликає перевірити зізнання «вагнерівців»

«До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за викладеними фактами за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Обставини, зазначені в інтерв’ю, будуть перевірені у межах розслідування кримінальних проваджень, їм буде надана відповідна правова оцінка», - ідеться у повідомленні.

В ОГП також поінформували, що здійснюють процесуальне керівництво у низці проваджень за фактами дій представників так званих приватних військових компаній, що беруть участь у бойових діях на боці російської федерації. Досудове розслідування здійснюється слідчими Служби безпеки та Національної поліції України.

Перевіряються учасники так званих ПВК на причетність до ведення агресивної війни, посягання на територіальну цілісність України, вчинення воєнних злочинів на окупованій території України – вбивств, жорстокого поводження з військовополоненими та цивільним населенням, пограбувань.

Читайте також: російські військові готові вбивати українських дітей і жінок – перехоплення

У ході розслідувань повідомлено про підозру керівнику так званого ПВК «вагнер» та керівнику одного з його підрозділів за фактами ведення агресивної війни та посягання на територіальну цілісність України (ст. 437, ст. 110 Кримінального кодексу України). Окремим учасникам - за фактами вбивств та жорстокого поводження з цивільним населенням (ст. 438 Кримінального кодексу України).

До розслідувань залучаються правоохоронні органи іноземних держав.

Як повідомлялось, російська правозахисна організація Gulagu.net опублікувала свідчення про воєнні злочини, скоєні за наказом Євгенія Пригожина його підлеглими із групи "вагнера". У відео представлені двоє екскомандирів групи, які зізнаються у вбивствах людей у Бахмуті та Соледарі, зокрема дітей.

Читайте також: Єрмак про зізнання «вагнерівців» у вбивствах дітей: Україна знайде кожного, хто вчиняв злочини

Перший з них розповів, що його група розстріляла 24 дітей, зокрема неповнолітніх у Бахмуті вбивали просто через татуювання.

Другий "вагнерівець" розповів, що вони творили, коли заходили в Соледар та Бахмут.

«Я цією рукою виконав наказ, убив дітей. Розумієш, за наказом. Те що ми… Нам давали команду зачистити та знищити всіх. Ми йшли та вбивали всіх — жінок, чоловіків, пенсіонерів та дітей, у тому числі маленьких — п'ятирічних", - розповів він.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-