Рідні полонених захисників ЧАЕС вимагають від рф звільнити їх до роковин аварії - Коордштаб

Рідні полонених захисників ЧАЕС вимагають від рф звільнити їх до роковин аварії - Коордштаб

Укрінформ
Рідні захисників Чорнобильської атомної електростанції, які перебувають у російському полоні, вимагають від рф звільнити їх до роковин Чорнобильської трагедії 26 квітня.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час чергової зустрічі у Координаційному штабі з родинами полонених на ЧАЕС військовослужбовців Національної гвардії (в/ч 3041), передає Укрінформ із посиланням на Коордштаб у Телеграмі.

На запитання близьких відповіли представники Коордштабу, Нацгвардії, Служби безпеки України (Об’єднаний центр), Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та МКЧХ.

“Рідні скаржилися на умови утримання в полоні – погане харчування, знущання та ненадання належної медичної допомоги. Один з тих, кого вдалося нещодавно обміняти, повернувся з обмороженими кінцівками. Близькі не отримують листів від полонених. Телефонувати їм теж не дозволяють. Щодо всіх випадків неналежного утримання готуються міжнародні позови”, - зазначили у Коордштабі.

Читайте також: У Коордштабі розповіли, що робити, коли неможливо встановити місцезнаходження військового

Рідні вимагають від країни-агресорки звільнити всіх захисників ЧАЕС до роковин Чорнобильської трагедії 26 квітня.

Коордштаб звертається до МКЧХ, щоби питання відвідин, анкетування, надання медичної допомоги, забезпечення ліками та перевірки умов утримання українських полонених, зокрема захисників ЧАЕС, було поставлене на найвищому міжнародному рівні.

Представниця МКЧХ запевнила, що організація постійно намагається добитися від росіян дозволу на відвідини місць утримання.

"Згідно з Женевськими конвенціями Червоний Хрест може переконувати сторони конфлікту, але не карати. Ми постійно докладаємо зусиль, аби потрапити в місця утримання. Якщо не отримуємо відповіді, не зупиняємося. Звертаємося знову і знову. Але чи дадуть нам доступ до полонених – залежить у підсумку не від нас", - заявила представниця МКЧХ.

Читайте також: росія не реагує навіть на запити міжнародних організацій про полонених «азовців» - Коордштаб

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня з полону звільнили ще 100 українців: 80 чоловіків і 20 жінок. Деякі люди отримали серйозні поранення, мають захворювання.

У числі тих військових, яких повернули з полону, є 24 нацгвардійці та 22 прикордонників — службовців системи МВС.

Серед тих, кого повернули в Україну - оборонці Маріуполя, "Азовсталі", Гостомеля, Чонгара, острова Зміїний, ЗАЕС та ЧАЕС.

Фото: Коордштаб, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-