СБУ оголосила підозру російському депутату, який «командував» обстрілом позицій ЗСУ

СБУ оголосила підозру російському депутату, який «командував» обстрілом позицій ЗСУ

Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру депутату державної думи російської федерації Віктору Водолацькому, який виконує завдання москви щодо поширення загарбницького режиму на тимчасово захоплених територіях Луганської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

На депутата держдуми зібрана доказова база. Йому інкримінується вчинення злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України та тимчасової окупації її території, глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію рф проти України, з використанням засобів масової інформації).

За даними СБУ, Водолацький входить до складу прокремлівської фракції "єдиної росії" та від початку повномасштабного вторгнення в Україну публічно підтримав російських загарбників.

Встановлено, що після 24 лютого 2022 року підозрюваний незаконно перетнув державний кордон та "проінспектував" діяльність окупаційних органів у Луганську, Попасній, Щасті і Станиці Луганській.

Під час поїздки фігурант організував роздачу місцевим колаборантам партійних квитків "єдиноросів" та закликав так званих депутатів "лнр" уніфікувати "законодавство" псевдореспубліки за російським зразком.

Також Водолацький відвідав місця базування військових рф на східному фронті, де знявся в пропагандистському відео, на якому дає команду заряджати гармату та стріляти по позиціях Сил оборони.

За даними слідства, російський депутат регулярно організовує "добровільний" збір матеріально-технічної допомоги на потреби загарбницьких угруповань Південного військового округу збройних сил рф.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який шукав «слабкі місця» на кордоні

Водолацький є куратором "гуманітарних центрів єдиної росії" у захоплених районах Луганської області. Головне призначення цих осередків – поширювати кремлівський режим під виглядом роздачі місцевим жителям російської "гуманітарної допомоги".

Як додали в Офісі генерального прокурора, встановлено, що фігурант здійснював інформаційну підтримку дій російських збройних сил щодо захоплення українських територій, визнання належності псевдореспубліки "лнр" та входження її до складу росії.

Серед іншого, депутат брав участь у низці пропагандистських проєктів на псевдореспубліканському каналі "Луганськ 24". Він публічно закликав людей до підтримки "військової спецоперації" та фізичного знищення підрозділів Збройних сил України.

"Наприкінці 2022 року депутат держдуми рф відвідав "бойові козачі підрозділи", що дислокуються у Попасній. Він особисто віддав команду здійснити артилерійський обстріл позицій українських військовослужбовців", — зазначили в ОГП.

Тривають комплексні заходи для притягнення підозрюваного до відповідальності за злочини проти України.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру депутату держдуми, якого рф зробила «куратором» Херсонщини

Як повідомляв Укрінформ, раніше СБУ оголосила підозру в організації проведення псевдореферендуму на тимчасово захопленій території Херсонської області депутату російської держдуми Ігорю Кастюкевичу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-