Відео зі стратами бійців ЗСУ не вплинуть на поводження з російськими полоненими - Лубінець

Відео зі стратами бійців ЗСУ не вплинуть на поводження з російськими полоненими - Лубінець

Укрінформ
Відеозаписи страт українських військових, нещодавно оприлюднені в Інтернеті, не вплинуть на поводження України з російськими військовополоненими.

Про це в інтерв'ю “Радіо Свобода” заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

“Це ні на що не вплине. Україна виконує повністю Женевську конвенцію. У нас створений окремий табір для військовополонених російської армії. Регулярно туди приїжджають мої співробітники, там регулярно перебувають представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, міжнародні експерти, навіть міжнародні журналісти”, - сказав Лубінець.

Україна максимально відкрито показує, що ми відрізняємося від рф і дотримуємося своїх зобов’язань, захищаємо права військовополонених, “навіть тих, хто прийшов нас вбивати”, заявив Лубінець.

Омбудсмен додав, що кожне повернення російських військовополонених на територію рф відбувається після того, як співробітники очолюваної ним інституції з ними спілкуються.

Читайте також: Рідні військовополонених у Оленівці поскаржилися Лубінцю на бездіяльність МКЧХ

“Зверніть увагу на їхній стан, у них немає проблем з якимись психологічними речами. Тобто, всі кажуть, що все добре, з нами гідно поводилися”, - запевнив він.

Лубінець зазначив, що дійшло до того, що один російський військовослужбовець, який був в українському полоні, публічно під час інтерв’ю на російському телеканалі сказав, що в Україні все ідеально, що їжі їм давали достатньо, що вони робили зарядку і що у них постійно є можливість спілкуватися зі своїми родичами.

За його словами, це нонсенс, коли Міжнародний комітет Червоного Хреста з одного боку фіксує, що росіяни в полоні можуть у будь-який час зв’язатися з родичами, повідомити, що у них все нормально, а з іншого боку - у наших військовополонених немає жодної такої можливості.

“Ми вкотре переконуємося, що системи захисту прав військовополонених на території росії не існує. І з цим треба щось робити. При чому робити терміново”, - вважає він.

Щодо механізмів захисту українських військовополонених Лубінець сказав, що рф показує всьому світу, що вона не тільки не дотримується Женевської конвенції, а й Статуту ООН, ратифікованих росією конвенцій про боротьбу з тероризмом.

Читайте також: Полонені українці та їхні родичі мають право на грошову допомогу та інші соцгарантії — Лубінець

“Вона всьому світу показує, що чхати хотіла на свої зобов’язання. І у нас, на жаль, системи захисту прав людини, у тому числі прав військовослужбовців, не існує. Це треба визнати”, - заявив Лубінець.

На його переконання, ООН має з цим щось робити.

Як повідомлялося, в інтернеті з’явилися два відео страти українських захисників. Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо відео того, як росіяни відрізають голову українському полоненому. Правоохоронні органи України вживають заходів для встановлення осіб, які вчинили цей страшний злочин.

Читайте також: росія у більшості випадків не підтверджує перебування у полоні українських бійців – ГУР

Міністерство закордонних справ України звернулося до прокурора Міжнародного кримінального суду з вимогою невідкладної уваги до факту страти українського полоненого російськими військовими в контексті розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що скоєні в Україні росіянами.

Зі свого боку посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен заявила, що Німеччина докладе всіх зусиль, щоб відновити справедливість та притягнути російських воєнних злочинців до відповідальності за скоєне в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-