росія публікує відео щодо звірств над українськими військовими для залякування своїх - ГУР

росія публікує відео щодо звірств над українськими військовими для залякування своїх - ГУР

Укрінформ
У росії публікують відеозаписи щодо звірств над військовослужбовцями України для, у тому числі залякування своїх бійців.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив керівник робочої групи з питань взаємодії із ЗМІ та родичами захисників Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, подібний контент – відео цих звірств російських військових, з’являється приблизно раз на кілька тижнів, і це є цілеспрямована державна політика рф з висвітлення звірств своєї армії проти українців.

«Метою цієї політики є, безумовно, спроба деморалізувати, посіяти паніку в українських Силах оборони і безпеки, що їм не вдасться. Але такою метою цих публічних звірств є, зокрема, залякування і своїх бійців - мовляв, не думайте здаватися у полон, бо в українському полоні з вами будуть робити те, що ми робимо з українськими полоненими», - уточнив він.

Юсов зазначив, що яким би огидним не був ворог, але Україна залишається демократичною державою і дотримується Женевських конвенцій.

Як поінформував представник ГУР, з іншого боку, росіяни справді активніше звертаються до української влади і намагаються здаватися у полон. Він заявив, що за березень до проєкту «Хочу жить» звернулися понад 3 тисячі російських військових щодо того, що вони хочуть здатися у полон.

«І на цьому тлі разом з заградотрядами, з репресіями усередині російського суспільства і усередині армії використовуються ці інструменти (залякування – ред.), щоб унеможливити цей процес», - сказав Юсов.

Відповідаючи на питання щодо оприлюдненого відео з обезголовленням українського військового, керівник робочої групи з питань взаємодії із ЗМІ та родичами захисників Координаційного штабу уточнив, що зараз проводиться детальна перевірка змісту контенту - місця, локації, даних про особу тощо.

За його словами, тут йдеться про незаконну страту з боку держави-окупанта, і це - черговий кричущий факт порушення всіх можливих і неможливих правил і норм ведення війни.

«Я вже не кажу про Женевські конвенції, міжнародне гуманітарне право і багато інших речей. Це факт, на який світ, безумовно, має звернути увагу не лише, скажімо, із співчуттям чи обуренням, але спільною роботою для притягнення відповідальності усіх винних», - заявив представник ГУР.

Читайте також: Кулеба після відео з обезголовлюванням: Це абсурд, що росія головує в Радбезі ООН

Юсов зазначив, що це все - злочини, які мають бути розслідувані і покарані, і так обов’язково буде, і не лише на рівні виконавців, але і організаторів. А організатором є держава росія, поінформував він.

Як повідомлялося, в інтернеті з’явилися два відео з нібито обезголовленням українських захисників. За інформацією CNN, «на відео, вірогідно, зображені окремі події. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше - судячи з кількості зелені - певно, було зняте влітку».

Перше відео було опубліковане на проросійському каналі у соцмережах 8 квітня. Воно було навмисно зняте «вагнерівцями» і показує два обезголовлені тіла українських військових, які лежать на землі поруч з пошкодженим військовим автомобілем.

Видається, що в обох мертвих військових також відтяті руки. російські акаунти стверджують, що відео було зняте поблизу Бахмута.

Друге відео, яке з’явилося у Твіттері і було навмисно сильно розмите, вірогідно, було записане влітку, з огляду на кількість рослин у кадрі.

«На ньому намагаються показати російського бійця, який використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео наводить на думку, що жертва могла бути досі живою, коли розпочалося насильство», - заявило CNN.

Читайте також: В ОП заявляють, що відео з відрізанням голови українському бійцю оприлюднили з метою залякування

Як повідомлялося, Служба безпеки України відкрила справу щодо відео з відрізанням голови українському військовому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-