Мільйон снарядів для України: Естонія не виключає купівлю боєприпасів за межами ЄС

Мільйон снарядів для України: Естонія не виключає купівлю боєприпасів за межами ЄС

Укрінформ
Естонський міністр оборони Ханно Певкур заявив, що не можна виключати купівлю артилерійських снарядів для України поза європейською економічною зоною.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на газету Postimees.

«Первинною метою було підтримати та посилити можливості європейських виробників. Але, в принципі, якщо європейські виробники скажуть, що за рік не встигнуть виготовити снаряди, то оскільки Україні потрібен мільйон снарядів, нам не слід виключати також закупівлю за межами Європи», - сказав Певкур.

Тому, за його словами, Європейській комісії слід обговорити з усіма виробниками можливості країн блоку та їхніх підприємств, чи встигнуть вони виробити за рік анонсований раніше мільйон снарядів для України.

Читайте також: Мільйон снарядів для України: Боррель представить пропозицію саміту ЄС

Певкур пояснив, що якщо самі країни блоку передадуть Україні свої боєприпаси поза спільним тендером, поповнення їх запасів буде завданням кожної країни окремо. Якщо вони, наприклад, закуплять потрібні їм боєприпаси в США, то не отримають компенсацію від Європейського фонду миру, бо вона «конкретно прив'язана до закупівель у Європі».

За словами міністра, зараз організацію спільного тендеру обговорюють із Францією та Німеччиною. «Ми зараз якраз і ведемо переговори про те, як швидко вони можуть отримати снаряди від своїх виробників», - додав Певкур.

За даними журналу Politico, країни ЄС сперечаються про те, чи повинні снаряди надійти лише від підприємств оборонної промисловості ЄС або, за необхідності, можна також звернутися до виробників поза ЄС. За даними видання Франція твердо виступає за купівлю снарядів лише у ЄС. Її підтримують Греція та Кіпр. Для Греції важливо, щоби за снаряди не платили турецьким підприємствам.

Читайте також: Фон дер Ляєн вітає рішення надати Україні мільйон одиниць боєприпасів

Як повідомляв Укрінформ, у рамках програми надання 1 млн боєприпасів для України, країни ЄС досягли згоди щодо передачі снарядів зі складів, проте їх замовлення ще досі обговорюють.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-