З російського полону повернулися ще 12 українців

З російського полону повернулися ще 12 українців

Фото, відео
Укрінформ
Україна повернула з російського полону ще 12 громадян, зокрема п’ятьох важкопоранених.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив у Телеграмі

Серед визволених — десятеро військових, які потрапили в полон, зокрема, у боях біля Бахмута, Опитного й Оріхово-Василівки Донецької області, поблизу Кремінної й Червонопопівки Луганської області.

Відео: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Визволені захисники належать до солдатського та сержантського складу Збройних сил України, зокрема до 518-го окремого батальйону спеціального призначення, 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 57-го окремого стрілецького батальйону.

Читайте також: Поранені, хворі та жінки: у Координаційному штабі назвали пріоритети звільнення полонених

Решта визволених з полону — двоє цивільних, яких агресор утримував як заручників: із села Липці Харківської області та з Маріуполя Донецької області.

Як додав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, повернення полонених українців відбулося у відповідь на здійснену 24 березня репатріацію важкопоранених і важкохворих російських військових, взятих у полон Силами оборони.

Омбудсмен зауважив, що, відповідно до Женевських конвенцій, російські загарбники взагалі не мали би брати в полон цивільних людей.

"Однак констатуємо факт взяття росіянами у заручники наших громадян та ненадання їм необхідної медичної допомоги", — зазначив він.

Лубінець наголосив, що Україна потребує допуску до місць утримання своїх громадян, адже російська федерація не забезпечує належні умови їх перебування (відсутність зв’язку з рідними, неналежна медична допомога, погане харчування тощо).

Читайте також: Українців застерегли від використання російських чат-ботів для пошуку полонених

Уповноважений ВР закликав міжнародну спільноту посилювати тиск на рф та вимагати від неї дотримання міжнародного гуманітарного права і звільнення без будь-яких умов із полону всіх незаконно утримуваних громадян України.

Як повідомляв Укрінформ, у березні Україна передала росії всіх її важкопоранених, стан яких дозволяв транспортування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-