Голова ВС: Солдатам рф видавали знаряддя для сексуального насильства над українцями

Голова ВС: Солдатам рф видавали знаряддя для сексуального насильства над українцями

Укрінформ
На деокупованих територіях знаходили знаряддя для сексуального насильства, які російські офіцери роздавали солдатам для знущання з українців.

Про це під час міжнародної конференції United for Justice — «Об’єднані заради справедливості» у Львові повідомив голова Верховного Суду Всеволод Князєв, передає кореспондент Укрінформу.

«У сексуальних злочинах в Україні немає просто виконавців, там є й організатори. Бо структура цих злочинів дуже складна. Чи не було це формою геноциду українського народу? На деокупованих територіях Пущі, Бородянки, Ірпеня, коли я відвідував звільнені і знищені приміщення судів, в одному з них, яке використовувалося як штаб російських офіцерів, СБУ знайшла цілий ящик засобів, які використовуються для вчинення насильницьких сексуальних актів. Офіцери роздавали їх солдатам, щоб вони в подальшому їх використовували. Ймовірно, що вони це мали вже із собою, і цей злочин планувався заздалегідь», - розповів Князєв.

Він наголосив, що для України і міжнародної спільноти важливо визначити, хто відповідальний за цей злочин, хто є його суб’єктом. На думку Князєва, незабаром ці справи в судах стануть масовими, і важливо кваліфікувати ті чи інші дії.

Читайте також: Зеленська про сексуальні злочини росіян в Україні: Свідчення жертв показують справжнє обличчя ворога

За словами очільника ВС, є дві точки зору. Одна вказує, що суб’єктом злочину геноциду може бути тільки вище військове та політичне керівництво, яке віддавало накази на знищення тієї чи іншої нації. А з другого боку, є простий російський військовий, який убиває українців, аргументуючи тим, що такої нації не існує.

Князєв зазначив, що в суді розглядається лише одна справа стосовно злочину геноциду.

«А у Верховному Суді знаходиться дуже важлива справа, яка близька до цього питання, щодо того, хто є суб’єктом злочину агресії: лише вище керівництво, чи й середній прошарок з офіцерів і генералів, чи простий комбатант. Різні думки існують з цього приводу, але звичайно Верховний Суд буде приймати рішення відповідно до тисяч справ по всій країні», - додав Князєв.

Читайте також: росія використовує сексуальне насильство як зброю у війні проти України – перша леді Латвії

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відбувається конференція United for Justice — «Об’єднані заради справедливості», або «юридичний Рамштайн». Коаліція, яка працює над параметрами майбутнього спеціального трибуналу щодо злочинів росії проти України, вже налічує 29 держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-