Генпрокурори України та США підписали меморандум щодо розслідування воєнних злочинів

Генпрокурори України та США підписали меморандум щодо розслідування воєнних злочинів

Укрінформ
Генеральні прокурори США та України Меррік Гарланд і Андрій Костін підписали Меморандум про взаєморозуміння між США та Спільною слідчою групою з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT).

Про це вони оголосили під час міжнародної конференції “Об'єднані заради справедливості”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я вважаю, що меморандум про взаєморозуміння, підписаний між Спільною слідчою групою (JIT) та Міністерством юстиції Сполучених Штатів, дозволить нам посилити нашу співпрацю, а також забезпечити пряму комунікацію та дотримання процедур міжнародного співробітництва. Ми вже налагодили тісну та плідну співпрацю з Міністерством юстиції та командою Генерального прокурора на двосторонньому рівні... З нетерпінням чекаємо продовження цієї співпраці та її успішних результатів”, - сказав Костін.

Він зауважив, що нинішня конференція приурочена до річниці розв'язаної росією війни, кількість зареєстрованих воєнних злочинів на сьогодні перевищує 70 тисяч.

Читайте також: Світові ще належить розкрити повну правду про звірства загарбників в Україні - Зеленський

“Ми дуже цінуємо виняткові зусилля, докладені на національному рівні іншими державами, Спільною слідчою групою (JIT) та кожною особою для документування фактів, збору доказів, розслідування та притягнення до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в Україні. Ми цінуємо, що Євроюст продовжує підтримувати роботу Спільної слідчої групи, роботу та координацію національних кримінальних розслідувань”, - сказав Генпрокурор України.

Своєю чергою Меррік Гарланд наголосив на порушеннях міжнародного права з боку росії.

“Протягом наступних 12 місяців ми стали свідками, як нападають на мирне населення, як руйнують цивільні інфраструктури, як примусово депортують українських дітей та інших шокуючих порушень міжнародного права. Навіть місто, в якому ми сьогодні зібралися, стало об'єктом російських смертоносних атак", - сказав генпрокурор США.

Читайте також: Нідерланди спільно з Україною складуть реєстр воєнних злочинів рф

Водночас він наголосив, що світ із захватом спостерігав за тим, як українці стали на захист своєї країни. "І ми з захватом спостерігали, як хоробрі українські слідчі вирушили на місця воєнних злочинів у розпал війни... Український народ показав світові, як виглядає мужність”, - заявив Гарланд.

На його переконання, інструменти правосуддя мають бути такими ж сильними, як і знаряддя війни.

“російські лідери та представники російських збройних сил, відповідальні за звірства, які ми бачили в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності”, - наголосив Гарланд.

За його словами, створення Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні є "сигналом світові, що винуватці цього вторгнення не підірвуть нашу спільну мету - підтримання вільного і демократичного суспільства”.

Генпрокурор запевнив, що США будуть використовувати всі доступні способи для досягнення справедливості для жертв в Україні.

“У вересні минулого року міністерство юстиції США уклало меморандум про взаєморозуміння з Офісом Генерального прокурора... Розслідування та судове переслідування злочинів такого масштабу є неймовірним викликом, і все, що ми можемо зробити, - це досягти міцної міжнародної співпраці та координації. Ми вдячні Спільній слідчій групі JIT за те, що вона домагається справедливості для жертв, у той час як російська агресія триває”, - заявив Гарланд.

Як повідомлялося, сім країн входять до Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT).

Читайте також: Генпрокурор США: Існує багато доказів того, що пригожин є воєнним злочинцем

Її утворили Польща, Литва та Україна 25 березня минулого року, згодом до неї приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина. Учасниками групи є також Євроюст і Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Метою JIT є сприяння розслідуванню та судовому переслідуванню винних у скоєнні найтяжчих міжнародних злочинів. Країни-учасниці, зокрема, ведуть роботу з українськими громадянами - потерпілими та свідками, які перебувають на їхній території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-