Країни Веймарського трикутника продовжать підтримку України

Країни Веймарського трикутника продовжать підтримку України

Заява
Укрінформ
Через рік після початку росією повномасштабної війни лідери Веймарського трикутника – Німеччина, Польща та Франція – висловлюють свою непохитну солідарність з Києвом та беззастережну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Про це йдеться у спільній заяві трьох держав від 24 лютого, яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Країни Веймарського трикутника продовжуватимуть твердо підтримувати Україну та її народ стільки, скільки буде потрібно. Вони закликають росію беззастережно припинити бойові дії та вивести свої війська з усієї території України», – йдеться у документі.

Три лідери підтверджують свою відданість координації зусиль для задоволення нагальних потреб України у військовому та оборонному обладнанні. Франція, Польща та Німеччина повністю підтримують Україну у здійсненні її права захищатися від вторгнення росії, включно з наданням військової та оборонної допомоги, і будуть робити це стільки, скільки буде потрібно, також у рамках Європейського фонду миру та через Місію ЄС з надання військової допомоги на підтримки Україні (EUMAM).

Франція, Польща та Німеччина підтримують зусилля України з відновлення, включаючи відновлення інфраструктури, зруйнованої агресією Росії, а також поточні міжнародні зусилля з координації економічної реконструкції та відновлення України, йдеться у заяві.

Читайте також: G7 вживатиме заходів проти третіх країн, які допомагають росії

Три країни залишаються відданими збереженню та запровадженню подальших санкцій проти рф для стримування її військових зусиль, а також подальшого посилення, через консультації з міжнародними партнерами, колективного тиску на москву, щоб змусити росію припинити її агресивну війну та повністю вивести свої війська та військову техніку з України.

Франція, Польща та Німеччина засуджують атаки росії на українське цивільне населення та критичну інфраструктуру, а також примусову депортацію українського цивільного населення і повторюють, що воєнні злочини та інші звірства не повинні залишатися безкарними. У зв’язку з цим вони повністю підтримують розслідування, які проводить прокурор Міжнародного кримінального суду, а також у рамках української юрисдикції.

Лідери трьох країн вітають зусилля міжнародної спільноти розглянути можливість створення відповідного механізму переслідування злочину агресії, а також створення в Гаазі міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України.

Два президенти і канцлер вітають вчорашню резолюцію «Принципи Статуту Організації Об’єднаних Націй, що лежать в основі всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні», ухвалену за переважної підтримки міжнародного співтовариства на екстреній спеціальній сесії Генеральної асамблеї ООН.

Вони підтверджують свою підтримку мирному плану України з 10 пунктів як основи для подальшого обговорення та ідеї саміту Формули миру за якомога ширшої міжнародної участі.

Глави держав і уряду погодилися, що майбутнє України – в Європі. Вони взяли до уваги євроатлантичні прагнення Києва та підтвердили важливість солідарності з Україною. Франція, Польща та Німеччина вітають рішення Європейської ради у 2022 році про надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС, а також реформаторські зусилля України в такі складні часи. Вони рішуче закликають країну продовжувати цей шлях.

Читайте також: Блінкен запропонував ООН три кроки для встановлення справедливого миру в Україні

«Веймарський трикутник стоятиме з Україною та народом України стільки, скільки буде потрібно. Це, в тому числі, наша готовність і надалі приймати та підтримувати тих, хто змушений був шукати притулку від російської агресії», – йдеться у спільній заяві.

Три лідери домовилися посилити свою координацію та знову зібратися на саміті в Парижі до літа 2023 року.

Берлін, Варшава та Париж також заявили, що прагнуть запровадити «нову базову лінію для стримування та оборони НАТО» та посилити військову присутність Альянсу в східній частині. Франція, Німеччина та Польща повторюють, що НАТО та його зобов’язання захищати один одного за статтею 5 є основою євроатлантичної безпеки. У зв’язку з цим три лідери висловлюють спільну прихильність продовженню швидкої реалізації рішень, прийнятих на Версальському саміті та Стратегічному компасі, зокрема щодо зміцнення європейської оборонної технологічної та промислової бази, а також взаємодоповнюваності між ЄС і НАТО.

17 лютого 2023 року в Мюнхені відбулася зустріч президентів Французької Республіки та Республіки Польща і канцлера Федеративної Республіки Німеччина. Вони підтвердили своє найрішучіше засудження неспровокованої та жорстокої агресивної війни росії проти України, яка є явним порушенням міжнародного порядку, заснованого на Статуті ООН.

Фото: Michael Gottschalk/photothek.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-