Австрія не тренуватиме українських танкістів - канцлер

Австрія не тренуватиме українських танкістів - канцлер

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що Австрія через свою нейтральність не постачала Україні зброю та боєприпаси і не буде навчати українських танкістів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це глава австрійського уряду заявив під час спеціального засідання Національної ради Австрії, присвяченого роковинам війни рф проти України.

"Ні, підтримка України – це суверенне рішенням кожної країни у рамках її законодавства підтримувати Україну. Австрія не постачає зброю чи боєприпаси, а також не проводиться діяльність з тренування у рамках місій", - відповів Негаммер на питання, чи буде федеральний уряду проводити тренування українських військових на танках Leopard чи іншій військовій техніці.

Канцлер заявив, що "Австрія є нейтральною і, на наше переконання, так буде і надалі". Водночас він наголосив, що росія є агресором та своїм нападом на Україну "перейшла усі кордони". "Бути нейтральним, втім, не означає бути байдужим, ми маємо чітку позицію. Ця війна є несправедливою. Це росія напала на Україну та порушила міжнародне право, атакує цивільні об’єкти і, таким чином, перейшла усі кордони", - сказав Негаммер.

За його словами, "нейтралітет не означає відмовчуватися" і Австрія "допомагає там, де допомога потрібна". Зокрема, він вказав на прийом Австрією українських переселенців, надання Україні гуманітарної допомоги, підтримку санкцій у рамках Євросоюзу проти рф, а також неблокування Австрією безпекової допомоги Україні у рамках Європейського фонду миру з боку 23 інших держав. "Але ми робимо акцент на тому, щоб оснащення, яке ми закуповуємо, не мало летальної дії, тобто, захисне спорядження, шоломи, броньовані машини. Це – австрійський внесок", - додав канцлер.

Він підкреслив, що Австрія "стоїть на стороні України, коли мова йде про допомогу".

Негаммер вказав на намір Австрії продовжувати свою роль "будівельника мостів". Він також заявив, що допуск російських депутатів для участі у зимовій сесії ПА ОБСЄ у Відні було правильним рішенням.

Читайте також: Австрія надалі залишатиметься солідарною з Україною - Ван дер Беллен

Як повідомляв Укрінформ, у роковини повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого Національна рада Австрії зібралася на спеціальне засідання за участі федерального канцлера Карла Негаммера для обговорення триваючої війни та реагування на неї австрійського уряду.

Засідання скликано на вимогу опозиційної ліберальної партії NEOS, яка ініціювала так званий "терміновий запит" до канцлера під назвою "Рік російської агресії в Україні – як Ви, пане канцлер, захищаєте свободу і безпеку Австрії від путінської росії?".

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-