росія робить усе, щоб українських дітей не вдалося повернути додому – Лубінець

росія робить усе, щоб українських дітей не вдалося повернути додому – Лубінець

Укрінформ
росія робить усе, щоб українських дітей не вдалося повернути додому: до процесу депортації залучене найвище керівництво рф.

Про це у спецпроєкті 1+1 «Жити далі» заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

«росія робить все, щоб українських дітей не повернули (додому – ред.). У процесі депортації по дітях бере участь найвище керівництво рф. Представник президента путіна по дітях львова-бєлова офіційно виставляє це все у соцмережах і хизується, скільки дітей вона вивезла», - зазначив він.

Читайте також: Єрмак запропонував Шону Пенну допомогти з поверненням українських дітей, викрадених рф

За словами Лубінця, кожне повернення дитини, родини або дорослого - це мініспецоперація.

«По цивільних особах навіть інформацію не надають. І офіційна цифра тільки тих, хто звернувся особисто до мене, з-поміж цивільних заручників – понад 20 тисяч громадян України», - поінформував омбудсмен.

Він також акцентував на правилах, яких потрібно дотримуватися, якщо людині або її близьким загрожує депортація.

«Перше, що я б порадив, зробити копію документів на мобільний телефон. По-друге, прибрати з мобільного телефону всі фото, відомості, контакти, які можуть вас пов’язувати з проукраїнською позицією. Бо тільки за, наприклад, якийсь контакт по типу «Михайло волонтер» вас можуть піддати тортурам», - зазначив він.

Читайте також: Діти війни: викрадення росією маленьких українців як злочин геноциду

Лубінець уточнив, що потім особі потрібно намагатися звертатися до органів, які можуть допомогти отримати відомості - у Мінреінтеграції, до Уповноваженого з пошуку зниклих безвісти за особливих обставин.

Громадяни можуть звертатися і на гарячу лінію Офісу омбудсмена - 0800-50-17-20.

«Якщо ви хочете виїхати з території рф – не розказуйте про це. Кажіть: «Мені так подобається, я хочу залишитися на території рф». Тоді менше будуть за вами поглядати», - радить омбудсман.

Читайте також: На москалькову можуть накласти санкції за депортацію українських дітей - Лубінець

Окремо Уповноважений з прав людини уточнив, що занадто висока активність у соцмережах щодо людини, яку депортували, шкодить.

«Коли ви запускаєте якісь флешмоби по конкретній людині, то росія розуміє, що це суспільно вагома людина, і вони робитимуть все, щоб вона не виїхала», - зазначив він.

Як повідомлялося, процес звільнення депортованих цивільних громадян України наразі не заморожений, але про деякі ініціативи не можна говорити публічно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-