Війну в Україні висвітлюють майже 12 тисяч журналістів, восьмеро з них загинули

Війну в Україні висвітлюють майже 12 тисяч журналістів, восьмеро з них загинули

Звіт
Укрінформ
Події в Україні під час війни, репортажі в лінії фронту – все це світовій спільноті доносять тисячі представників ЗМІ, кілька з них були вбиті на роботі, багато зазнали поранень і насильства.

«Репортери без кордонів» підготували звіт «Рік війни проти свободи преси в цифрах», який оприлюднено на сайті організації 21 лютого, передає Укрінформ.

З 24 лютого минулого року отримали акредитацію для висвітлення війни в Україні близько 12 тисяч українських та іноземних журналістів.

«Багато з них ризикували життям, щоб задокументувати те, що сталося: вони повідомляли з районів інтенсивної боротьби, і деякі були цілями російських військ», - йдеться у звіті.

З початку широкомасштабної загарбницької війни росії в Україні, переважно за перші три місяці, під час виконання професіональних обов’язків загинули 8 працівників ЗМІ. Серед них - французький журналіст Фредерік Леклерк-Імхофф, який їхав у вантажівці, коли вона потрапила під обстріл російських військ. Український фотожурналіст Максим Левін і російська журналістка Оксана Бауліна були навмисно вбиті загарбниками. Литовського режисера-документаліста Мантаса Кведаравічюса, знайшли мертвим у Маріуполі на початку квітня. Це лише кілька прикладів.

З 24 лютого 2022 року «Репортери» зареєстрували загалом 50 випадків, коли працівники ЗМІ потрапили під кулі чи артилерійські обстріли. Щонайменше 26 з них, були цілями, ідеться у звіті.

Поранено було 19 українських та іноземних журналістів, з них щонайменше четверо – важко. Серед них - журналісти з Данії Стефан Вайхерт і Еміль Фільтенборг Міккельсен, які потрапили під обстріл раніше невідомого снайпера на північному сході України 26 лютого 2022 року.

Переважними цілями російських збройних сил є інфраструктура та будівлі, які використовуються для передачі повідомлень та інформації. Загалом минулого року відбулося щонайменше 16 атак на телевежі, майже половина з них – у перші дні війни на початку березня 2022 року.

«Репортери без кордонів» подали до Міжнародного кримінального суду та Генеральної прокуратури України 7 позовів про воєнні злочини загалом щодо 44 актів насильства та нападу на понад 100 працівників ЗМІ та 11 радіо- та телевізійних веж в Україні. Ці злочини свідчать про те, що російські збройні сили також ведуть свою війну проти вільного поширення новин та інформації.

Читайте також: Військові журналісти та пресофіцери розвіюють «туман війни» - Зеленський

Інформаційна війна також ведеться в Інтернеті з кібератаками, зломами, погрозами в соціальних мережах і атаками на сайти ЗМІ. Минулого року Інститут масової інформації (ІМІ) зареєстрував щонайменше 42 кіберзлочини. Остання кібератака на веб-сайт українського інформаційного агентства «Укрінформ» у середині січня ймовірно була пов’язана з хакерами російської військової розвідки ГРУ, йдеться у документі.

Зібрала організація також факти про ситуацію зі ЗМІ в Україні. Загалом із 24 лютого 2022 року припинили роботу 217 українських ЗМІ, серед іншого через проблеми з постачанням, втрату передплатників і замовників реклами, через зруйновані редакції чи через брак кадрів після виїзду співробітників за кордон або були призову в армію. Згідно з опитуванням IMI, партнерської організації «Репортерів» в Україні, 15 відсотків усіх медіапрофесіоналів звільнені або зараз працюють без оплати праці.

Читайте також: Через російське вторгнення в Україні за рік були вбиті щонайменше 15 журналістів

Як повідомлялося, у світовому рейтингу свободи преси Україна посідає 106-е місце серед 180 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-