В Україні ліквідували трьох російських кримінальних авторитетів 90-х, завербованих «Вагнером»

В Україні ліквідували трьох російських кримінальних авторитетів 90-х, завербованих «Вагнером»

Укрінформ
В Україні були ліквідовані троє російських кримінальних авторитетів 1990-х, завербованих ПВК "Вагнер" для участі у війні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Bellingcat.

"В Україні ліквідували трьох російських кримінальних авторитетів 90-х, які були завербовані "Вагнером"… Ці троє примітні не лише своїм віком, а й тим, що кожен із них керував жорстокими злочинними угрупованнями у 1990-х роках", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що йдеться про 59-річного Сергія Максименка, 55-річного Андрія Бережних і 55-річного Ігоря Куска.

Так, Бережних (на прізвисько "Месник") у 2013 році був засуджений до 25 років позбавлення волі за вбивство та низку інших злочинів, скоєних очолюваною ним бандою в Саратовській області з 1994-го по 2011 рік. Бережних також був раніше засуджений до 10 років ув’язнення за замах на вбивство.

Свою банду Бережних організував у середині 90-х. Діяли вони майже 20 років, поки його та інших членів банди не заарештували. Його банда, зокрема, займалася торгівлею зброєю.

Скріншот з відео на сайті Медіазона
Скріншот з відео на сайті Медіазона

6 жовтня 1994 року Бережних і його колега Андрій Курпач напали з напівавтоматичними рушницями на групу молодиків, які виходили зі спортивного залу, і трьох з них убили. Протягом багатьох років Бережних і його група скоїли ряд інших вбивств і замахів, у тому числі на місцевих власників бізнесу.

Сергію Максименку (на прізвисько "Олімпієць") було 59 років, коли його завербували "вагнерівці". Він відбував 25-річний термін ув’язнення у республіці Мордовія. З 1997 року керував у Пензі організованим злочинним угрупуванням під назвою "Олімпія", яке упродовж 1990-х і 2000-х років займалося організацією проституції, вимаганням і вбивствами. Як лідер "Олімпії" Максименко в 2014 році був засуджений до 25 років позбавлення волі.

Читайте також: Загарбники завезли на Запоріжжя «вагнерівців» із числа завербованих ув'язнених

Як і Бережних, Максименко загинув у грудні 2022 року, воюючи в складі приватної військової компанії "Вагнер" в Україні.

На початку 2000-х "Олімпія" здійснила низку вбивств, переважно власників місцевих підприємств і лідерів ворогуючих банд. У 2003 році її члени напали на сімох людей (включаючи їхніх дружин) у барі з бейсбольними битами та мисливськими рушницями.

Третьому злочинцю, Ігорю Куску, було 55 років, коли він пішов у ПВК "Вагнер". Він відбував 23-річний термін ув'язнення в Сиктивкарі, столиці Республіки Комі.

На відміну від Бережних і Максименка, Куск, який був ветераном війни в Афганістані, прагнув воювати в Україні ще до того, як представники "Вагнера" відвідали його в’язницю – його вдова розповіла російському виданню "Бізнес газета", як він надіслав листа кадирову. Але замість того, щоб воювати з кадирівським угрупованням, його забрали у "Вагнер".

Скріншот з відео на YouTube-каналі Business Online
Скріншот з відео на YouTube-каналі Business Online

Судові документи з його вироку у 2015 році детально описують, як Куск у 1998 році в Татарстані створив своє злочинне угрупування, назване на його честь – "Кусковські". Воно було особливо активним в Нижньокамську і Казані. "Кусковські" відрізнялися тим, що серед них було чимало ветеранів війни в Афганістані.

Спочатку банда Куска діяла в тому ж масштабі, що й угруповання Бережних і Максименка.

Наприкінці 90-х років "Кусковські" займалися схожими, відносно маловідомими злочинами і замовними вбивствами. Згідно з судовими документами, їхнім першим відомим убивством у 1998 році було замовне вбивство місцевого електрика, застреленого біля його будинку.

Однак потім їхні апетити та їхній "профіль діяльності" зросли. У 2004 році Куска і його угрупування звинуватили у вбивстві двох директорів казанської будівельної компанії "Татсантехмонтаж", в якій на момент розквіту працювали понад 1000 осіб. Будівельна компанія вплуталася у злочинне угрупування, і ці два вбивства, за версією російської прокуратури, були пов'язані зі спробами гендиректорів вийти з "Кусковських".

Читайте також: У росії в'язнів змушують вступати до лав ПВК «Вагнера» - погрожують новими справами

Як зазначає видання, похорони кримінальних авторитетів 90-х Бережних і Максименка були досить скромними. Поховання ж Куска стало помітною подією: за даними видання "Реальное новое время", на панахиду та поховання прийшло понад 700 осіб, у процесії брало участь близько 100 автомобілів.

Як повідомлялося, приватна військова компанія "Вагнер" з’явилася в Україні ще в 2014 році. Брала участь у бойових діях, зокрема на сході України з 2014 року, та стала широко відомою після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Була також залучена у бойових діях: зокрема, у Сирії – на боці союзника росії режиму Асада, у Судані, у Лівії, у ЦАР.

Фото: ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-