До росії могли депортувати сотні тисяч українських дітей – омбудсмен

До росії могли депортувати сотні тисяч українських дітей – омбудсмен

Укрінформ
Кількість депортованих до росії українських дітей може становити сотні тисяч.

Про це під час телемарафону заявив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми не знаємо точну цифру (вивезених українських дітей – ред.). Але за нашими даними, можемо припускати, що таких українських дітей, яких примусово депортували, – сотні тисяч», – сказав він.

Лубінець заявив, що наразі українська влада верифікувала понад 13 тис. дітей, депортованих до рф, тобто відомо, звідки цих дітей вивезли, де вони перебувають на території рф, у якому вони статусі і що з ними відбувається.

Читайте також: Україна повернула додому ще трьох дітей, яких украла росія – Лубінець

Відповідаючи на запитання щодо дитячих катівень, знайдених на звільнених від рф територіях, український омбудсман підтвердив, що ці катівні були знайдені на Херсонщині.

«Ця інформація пішла якраз від нашого Офісу і особисто від мене. Після звільнення Херсонщини я особисто відвідав Херсон, і ми там побачили катівню, де, за свідченнями людей, які там перебували, була окрема камера для дітей. Вона так і називалася – "дитяча". Вона нічим не відрізнялася від інших камер, це був підвал, дуже холодний і вологий», – зазначив чиновник.

Уповноважений з прав людини уточнив, що єдина відмінність цієї «дитячої» камери від інших камер була у тому, що росіяни кинули туди три каремати, приблизно товщиною як картон, і таким чином позначили, що сюди вони завозять дітей.

Окремо український омбудсман сказав, що раніше він поспілкувався з 14-річним хлопцем, якого утримували 10 днів у такій дитячій катівні у Херсоні, Віталієм Мухарським, і його дядьком Олексієм, і розповів про свідчення підлітка – про те, які у цій камері були умови тримання, як їх у цих камерах годували тощо.

Читайте також: В Україну повернули 16-річного хлопця, який жив у прийомній сім’ї в росії - Лубінець

Він також підтвердив, що ці розповіді Мухарського можуть стати свідченнями у суді. «І не просто можуть – вони стануть. І зараз над фіксацією цього окремого злочину щодо катування дитини працює СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора України», – зазначив Лубінець.

Як повідомлялося, 30 листопада Лубінець заявив, що росія порушила міжнародне гуманітарне право, коли утримувала у полоні у Херсоні 14-річного Віталія Мухарського.

16 грудня омбудсман поінформував, що справою Мухарського займатимуться Служба безпеки України і Офіс генпрокурора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-