Це була блискуча операція – Годжес про наступ України на Харківщині

Це була блискуча операція – Годжес про наступ України на Харківщині

Відео
Укрінформ
Колишній командувач армії США в Європі Бен Годжес дуже високо оцінив операцію українських військових з деокупації територій Харківської області.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв’ю Times Radio.

«Було зроблено багато роботи як українським Генеральним штабом, так і партнерами зі США, Великої Британії та інших країн, щоб створити умови для цієї операції. Постійні удари по російській логістиці, командних пунктах, системах ППО створювали хаос серед російських військ, яким було дуже важко зрозуміти, що відбувається, і які лінії оборони потребують посилення», - сказав Годжес.

Генерал зазначив, що успіху операції на сході в значній мірі сприяла інформаційна складова, що змусила росіян перекинути значні резерви на правобережжя Херсонщини, послабивши Харківський фронт.

Читайте також: ДПСУ: Збройні сили вийшли на кордон з рф на півночі Харківщини

«Це була блискуча операція з точки зору введення в оману росіян. Українці постійно публічно говорили про контратаку на Херсонщині, що змусило росіян перекинути свої сили на південь і послабило їхні позиції на сході. І, нарешті, росіяни так швидко «посипались», тому що вони виснажені, їхня логістика пошкоджена, багато офіцерів убиті, і, головне, у них просто немає волі до боротьби», - сказав він.

На думку Годжеса, щоб закріпити успіхи, Україні та її західним партнерам потрібно продовжувати тиснути на росію, не даючи їй можливості відновитися від цього удару.

Читайте також: рф намагається перекинути резерви до Херсона, але ЗСУ контролюють переправи – британська розвідка

«Нам треба тверезо оцінювати ситуацію, незважаючи на вражаючі успіхи України на сході – величезна кількість залишеної росіянами техніки, значна площа відвойованих територій… Але попереду ще багато боротьби, зараз головне для українців – не зупинятися, продовжувати тиск на росіян, не даючи їм можливості перегрупуватися. Нам же важливо не лише забезпечувати Україну необхідною зброєю, а й зберігати санкційний тиск на росію, щоб вектор розвитку ситуації на фронті залишався таким же», - зазначив він.

Американський генерал висловив впевненість, що вже до кінця цього року Україна поверне собі всі території, які росія окупувала після 23 лютого.

«Чи можна назвати це поворотною точкою у війні? Це, безумовно, дуже важливий момент, оскільки ініціатива перейшла до української армії, а росія вже досягла своєї кульмінації у цій війні. Я впевнений у тому, що Україна поверне собі всі території станом на 23 лютого вже до кінця цього року, а Крим – в наступному році. І я, можливо, ще й занадто консервативний у своїх оцінках, тому що ситуація розвивається швидше, ніж очікувалося», - сказав він.

Читайте також: Годжес вважає, що Україна може повернути Крим упродовж року

Годжес також зазначив, що путінська агресія проти України може обернутися для російської федерації розпадом на кілька частин.

«Ми, можливо, стаємо свідками початку розпаду російської федерації, який відбуватиметься наступні 4-5 років. Війна оголила слабкість її армії, корупція викликатиме дедалі більше невдоволення в російському суспільстві, а експортні сектори економіки, такі як експорт енергоресурсів та зброї, зазнають значних збитків. До того ж, росія не є мононаціональною країною, в ній мешкають дві сотні етнічних груп, багато з яких заплатили велику ціну за путінську агресію, адже більшість загиблих російських військових з регіонів, що далеко від москви та санкт-петербурга. Тува, Сибір, Чечня та інші регіони можуть побачити можливість вийти зі складу рф. І колективному Заходу варто вже зараз задуматися, що з цим робити, адже ми, наприклад, зовсім не були готові до розпаду Радянського Союзу», - зазначив він.

Читайте також: Штати мають бути готові до припинення існування рф у її нинішньому вигляді - Годжес

Як повідомляв Укрінформ, раніше генерал Годжес назвав малоймовірним застосування росією ядерної зброї проти України.

Фото: DELFI / Karolina Pansevič

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-