кремль підготував нову методичку для ЗМІ: пропонує порівнювати війну в Україні з Першою світовою

кремль підготував нову методичку для ЗМІ: пропонує порівнювати війну в Україні з Першою світовою

Укрінформ
У кремлі продовжують готувати методички для пропагандистів про те, як слід висвітлювати війну в Україні; їм рекомендують порівнювати 2022 рік із 1914-м.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання "Медуза", у розпорядженні якого опинився документ.

Нову методику в адміністрації президента рф розробили до 1 серпня, цього дня 1914 року Німеччина оголосила війну російської імперії. Головна теза: нібито зараз, як і на початку XX століття, росія «була втягнута» у військове протистояння країнами Заходу, оскільки росія заступається за «братні народи», «своїх не кидає» та «стає на захист пригноблених». Наприклад, 1914-го російська імперія «не змогла кинути» Сербію.

Війну в Україні в методичці для пропагандистів називають «сучасною українською кризою». Витоки конфлікту упорядники тексту пов'язують із Євромайданом та військовими діями на Донеччині. За версією упорядників, "США зробили Україну передовою в протистоянні Заходу проти росії" - і москва "була змушена розпочати" воєнні дії.

Читайте також: фсб у нових методичках вчить чиновників правильно хвалити путіна

Окрема глава методички присвячена «втручанню Заходу» у внутрішні відносини росії. Це рекомендують порівнювати з тим, що на початку XX століття Німеччина «спонсорувала більшовиків» та «масові заворушення» у 1917 році.

Наприкінці методички йдеться, що найближчим часом у світі розвиватиметься «антиамериканський тренд» — і невдовзі США «не зможуть знайти як військових союзників, і навіть торгових партнерів серйозного рівня».

При цьому в пропагандистському тексті заявляється, що сформувати новий «більш справедливий і безпечний світопорядок» — «місія росії на міжнародній арені».

Автори виводять дані тези з «мюнхенської промови» володимира путіна в 2007 році і стверджують, що вже тоді «росія стала пророком майбутньої дегегемонізації міжнародних відносин».

Як повідомлялося на початку тижня, російське керівництво підготувало для державних і провладних медіа, а також системних політиків дві методички, як висвітлювати повномасштабне вторгнення в Україну. У ній війну пропонувалося порівнювати з хрещенням Русі, Невською битвою, путіна – з олександром невським. Однією із цілей війни в Україні в документі проголошується "боротьба з безбожниками". Ними у кремлі називали українських військових.

Читайте також: Чого варте «нове» російське «гарматне м’ясо»: дайджест пропаганди рф за 3 серпня

У методичках пояснюється, що таке "колективний Захід", і навіщо йому, з точки зору кремля, потрібне руйнування росії. За версією влади, у різний час "колективним Заходом" були Тевтонський орден, Швеція, Річ Посполита, імперія Наполеона, Третій рейх та НАТО. Від росії, йдеться в тексті, їм потрібні ресурси, що закінчилися у Заходу кілька століть тому через суспільство споживання, що склалося там.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста і села України, катують та вбивають мирне населення. Демократичні країни вводять санкції проти росії, які негативно впливають на російську економіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-