В Україні від початку війни вважаються зниклими безвісти 204 дитини

В Україні від початку війни вважаються зниклими безвісти 204 дитини

Укрінформ
На порталі «Діти війни» оприлюднені дані про 358 загиблих, 693 поранених та 204 зниклих безвісти внаслідок російського вторгнення дітей.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу омбудсмана, про це розповіла в ефірі телеканалу «Белсат» представник Уповноваженого ВР з прав людини Аксана Філіпішина.

«Сьогодні на цьому порталі оприлюднені дані про 693 поранених, 358 загиблих, 204 зниклих безвісти дітей та щонайменше 5 911 дітей, нелегально депортованих до росії», - повідомила представник Уповноваженого.

Зокрема, вона розповіла про повернення пораненого хлопчика Олександра, який був вивезений на непідконтрольну територію України та розлучений з матір’ю. А також про родину, роз'єднану під час депортації, - матір залишили у фільтраційному таборі, бабусю повернули до Маріуполя, а дітей трьох та восьми років вивезли на тимчасово захоплені території.

Філіпішина наголосила, що Офіс Уповноваженого реагує на всі факти, які стають відомі, зокрема і завдяки ЗМІ.

Читайте також: В Україні запрацював державний портал розшуку «Діти війни»

Так, за її словами, стало відомо про 108 сиріт з Донецької області віком від 5 до 16 років, яким надали громадянство рф та влаштували у прийомні сім’ї в росії.

Також Офіс омбудсмана отримав інформацію, про дев'ятьох українських дітей з Донецька, позбавлених батьківського піклування, яких вивезли до Підмосков’я та влаштували у сім’ю росіян.

В Офісі вважають, що такі факти стали можливими внаслідок підписання 30 травня путіним указу про спрощений порядок набуття громадянства дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, недієздатними особами, які є громадянами України та перебувають на тимчасово захоплених територіях.

Цим кроком влада рф хоче легалізувати викрадення українських дітей, зазначила представник Уповноваженого.

Читайте також: Від початку повномасштабної війни загарбники депортували понад 5,7 тисячі українських дітей

З метою повернення українських дітей, поновлення їхнього права на громадянство та виховання в родині Офіс омбудсмана за цими та іншими відомими фактами звернувся до російської сторони, проте відповіді не отримав.

Філіпішина зазначила: попри те, що всі ці факти порушують статті 8 та 21 Конвенції ООН про права дитини, стороною якої також є рф, український омбудсман готовий до налагодження відповідного діалогу з усіма зацікавленими сторонами для повернення українських дітей на територію нашої держави.

Читайте також: Прокуратура відкрила понад 1,4 тисячі справ щодо злочинів проти дітей

Як повідомлялося, 1 серпня радниця - уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук оголосила про початок роботи державного порталу розшуку дітей «Діти війни». Він створений за дорученням Президента України Володимира Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-