Керівники ОБСЄ закликали негайно звільнити затриманих в ОРДЛО спостерігачів

Керівники ОБСЄ закликали негайно звільнити затриманих в ОРДЛО спостерігачів

Заява
Укрінформ
Голова ОБСЄ Збіґнєв Рау та генеральна секретарка цієї організації Гельґа Шмід повторно закликали до негайного звільнення трьох членів СММ в Україні, яких уже кілька місяців утримують у захоплених росією Донецьку та Луганську.

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті ОБСЄ.

"Я знову привертаю увагу до неприйнятної ситуації, у якій опинилися місцеві члени Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Їх і надалі утримують у непідконтрольних урядові районах, у Донецьку та Луганську, затримавши за виконання ними їхніх службових обов’язків як співробітників ОБСЄ", - зазначила Шмід.

Вона наголосила, що члени СММ ОБСЄ, які завжди виконували свої обов’язки "на найвищому рівні професіоналізму, відданості та неупередженості", мають бути звільнені негайно.

Чинний голова ОБСЄ обурений, що співробітників Місії необґрунтовано утримують в умовах, про які їхнім рідним невідомо. "Хотів би нагадати про їхній внесок у виконання колишнього мандата СММ надавати неупереджену інформацію про безпекову та гуманітарну ситуацію в Україні. Ми закликаємо до їх негайного звільнення", - заявив Рау.

Читайте також: росія хоче повністю прибрати ОБСЄ з України - Євросоюз

У заяві також зазначається, що організація "робила і робитиме кроки щодо залучення всіх можливих каналів для забезпечення дотримання привілеїв та імунітетів нинішніх і колишніх посадових осіб ОБСЄ".

Як повідомлялося, після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого в окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців - місцевих членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згодом одного з них було звільнено.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-