У безпекових гарантіях не має бути обмежень щодо чисельності ЗСУ – Расмуссен

У безпекових гарантіях не має бути обмежень щодо чисельності ЗСУ – Расмуссен

Укрінформ
Експертів групи з питань міжнародних безпекових гарантій України мають порозуміння, що найкращі гарантії полягатимуть у наявності у державі потужного і спроможного війська.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен на спільному брифінгу з керівником Офісу Президента Андрія Єрмака за результатами першого засідання Групи, передає кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що на початку роботи групи передчасно надавати конкретні пропозиції, водночас є загальне порозуміння серед її експертів, що перші і найкращі безпекові гарантії України полягатимуть у тому, щоб забезпечити наявність в Україні потужного і спроможного війська.

«Це перший дуже важливий аспект. Не має бути жодних обмежень щодо чисельності Збройних сил України», - підкреслив Расмуссен.

Він також акцентував на важливій ролі Сполучених Штатів у контексті гарантій безпеки України: «Я не думаю, що можливо залучити інші країни, як не буде підтримки Сполучених Штатів».

Крім того, Расмуссен зазначив, що в межах групи необхідно подумати над формою угод - чи двосторонніх, чи багатосторонніх. На його думку, експертам слід також врахувати економічну допомогу в гарантіях безпеки.

«Тому що економічна міць України, по суті, є складовим елементом безпекової гарантії. Якщо немає економічної потужності, немає економічного розвитку, то важко забезпечити ефективні збройні сили. Саме тому я сказав про важливість економічного питання у розрізі безпекових гарантій», - сказав ексгенсек Альянсу.

Читайте також: Гарантії Україні мають бути потужніші, ніж у Будапештському меморандумі – Расмуссен

Як повідомлялося, 1 липня Расмуссен прибув до Києва, щоб долучитися до роботи консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-