Гарантії Україні мають бути потужніші, ніж у Будапештському меморандумі – Расмуссен

Гарантії Україні мають бути потужніші, ніж у Будапештському меморандумі – Расмуссен

Укрінформ
Завданням Групи з питань міжнародних безпекових гарантій України є напрацювання набагато серйозніших та потужніших гарантій ніж у Будапештському меморандумі.

Про це заявив колишній Генеральний секретар НАТО, голова Фонду «Расмуссен Глобал» Андерс Фог Расмуссен на брифінгу з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком за результатами першого засідання Групи з питань міжнародних безпекових гарантій, передає кореспондент Укрінформу.

«Наше завдання – опрацювати стовідсоткові гарантії безпеки, які будуть набагато серйознішими, набагато потужнішими ніж ті гарантії безпеки, які закладалися у так званий Будапештський меморандум, де одна з країн гарантів, а саме росія, примудрилася порушити ті ж гарантії», - сказав Расмуссен.

Зокрема, він зауважив, що на шляху до НАТО, у проміжний період, потрібно гарантувати безпеку України у такий спосіб, щоб подібні напади на неї в майбутньому не відбувалися.

Колишній Генсек Альянсу наголосив, що після порушення гарантій Будапештського меморандуму щодо суверенітету та територіальної цілісності України експертам потрібні більш надійні гарантії безпеки, але перш за все, додав Расмуссен, учасникам групи потрібно забезпечити зброю і економічну допомогу Україні для забезпечення її перемоги у цій війні та для того, щоб путін не мав не мав ніякого успіху.

«Якщо він матиме успіх в Україні, він не зупиниться. Це факт», - акцентував ексгенсек НАТО.

Расмуссен також заявив у відповідь на заяви про потребу виходу для росії, що його меседж дуже простий: «Вам треба вийти з України, а поки ми будемо працювати в цій групі. Ми будемо напрацьовувати рекомендації щодо того, як уникнути подібної агресії в майбутньому».

Читайте також: Зеленський у Києві зустрівся з Расмуссеном

Як повідомлялося, 1 липня Расмуссен прибув до Києва, щоб долучитися до роботи консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-