ОБСЄ не підготувала план евакуації персоналу у разі вторгнення військ рф в Україну - ЗМІ

ОБСЄ не підготувала план евакуації персоналу у разі вторгнення військ рф в Україну - ЗМІ

Укрінформ
У перші дні повномасштабної агресії росії проти України в ОБСЄ не було плану реагування на напад такого масштабу. В організації існував внутрішній опір попередньому плануванню евакуації, оновленого плану під час нападу не існувало, були проблеми з комунікацією, через що 478 українських співробітників та їхні родини опинилися в небезпеці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

«Існував внутрішній опір попередньому плануванню евакуації, оновленого плану під час нападу не існувало, були збої в комунікації та правила, які обмежують кількість співробітників, котрі можуть бути евакуйовані. Через це 478 українських співробітників та їхні родини опинилися у загрозливих і небезпечних ситуаціях», - повідомляє видання.

У розпорядженні видання є документи, зокрема переписка співробітників СММ ОБСЄ від України та відповіді на їхні запити, що свідчать про те, що в ОБСЄ не реагували відповідним чином на небезпеку, звернення співробітників та не мали відповідного до обставин плану евакуації.

Видання вказує, що хаос також призвів до того, що конфіденційні дані про співробітників місії потрапили до росії.

«Принаймні для одного колишнього співробітника це мало смертельні наслідки... 1 березня Марина Феніна загинула під час обстрілу російськими військами у Харкові… Щонайменше шість місцевих співробітників ОБСЄ були затримані в підконтрольних росії територіях Донецької і Луганської областей за підозрою у шпигунстві та державній зраді; троє залишаються під вартою і їм висуваються фіктивні звинувачення, які передбачають суворі вироки або, можливо, смертну кару», - вказує видання.

Читайте також: Голова Херсонської облради розповів в ОБСЄ про російський терор у регіоні

Politico зазначає, що контракти з частиною співробітників були припинені у квітні, хоча у березні їм обіцяли продовжити їх на рік. Співробітники СММ ОБСЄ від України залишаються на підконтрольних рф територіях.

Висновки Politico ґрунтуються на інтерв’ю з чотирма колишніми членами СММ в Україні та трьома нинішніми високопосадовцями ОБСЄ, а також на внутрішніх електронних листах і документах та загальнодоступній інформації.

В ОБСЄ на запит видання повідомили про дії, яких вживали для евакуації персоналу, але «ті, хто контролював певні райони Луганська та Донецька, не співпрацювали у наших зусиллях щодо безпечного переміщення наших співробітників». Також в ОБСЄ сказали, що частина співробітників вирішила не переїжджати з особистих або сімейних причин, та повідомили, що докладають зусиль для звільнення трьох співробітників СММ, яких утримують у Донецьку та Луганську.

Колишній керівник операцій СММ та керівник групи у Луганській області Дункан Спіннер розповів, що неодноразово попереджав ОБСЄ, що її плани та протоколи безпеки необхідно оновити, але його ігнорували. «Ми були налаштовані на невдачу з самого початку», - сказав він Politico.

Читайте також: Консенсус в ОБСЄ не працює, як планувалося - генсекретарка

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого ОБСЄ заявила, що вкрай стурбована тим, що кілька членів національної місії СММ ОБСЄ були ув'язнені в Донецьку й Луганську, і використовує всі доступні канали для сприяння їх звільненню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-