Human Rights Watch зібрала дані про звірства росіян на Київщині та Чернігівщині

Human Rights Watch зібрала дані про звірства росіян на Київщині та Чернігівщині

Фото, відео
Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch зібрала факти про страти та катування українців під час російської окупації у Київській і Чернігівській областях.

Дослідження представлене на сайті HRW, передає Укрінформ.

«російські сили, які контролювали більшу частину Київської та Чернігівської областей на північному сході України з кінця лютого по березень 2022 року, піддавали мирних жителів безсумнівним стратам, катуванням та іншим тяжким зловживанням, які є очевидними військовими злочинами», - йдеться у матеріалі.

Читайте також: СБУ встановила особи 1140 росіян, які чинили воєнні злочини на Київщині

Експерти Human Rights Watch зібрали дані по 17 селах і невеликих містах Київської та Чернігівської областей, які відвідали у квітні. Розслідувано 22 випадки страт, дев'ять незаконних убивств, шість можливих насильницьких зникнень і сім випадків катувань. 21 мирний житель описав незаконне ув'язнення в нелюдських і принизливих умовах.

«Чисельні звірства російських військ, які окупували частини північно-східної України на початку війни, є огидними, незаконними та жорстокими», – заявив Георгій Гогія, заступник директора Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії. За його словами, ці дії проти цивільного населення є очевидними військовими злочинами, які слід негайно та неупереджено розслідувати та належним чином переслідувати. «Можливо, справедливість не прийде швидко, але потрібно зробити всі кроки для того, щоб постраждалі колись побачили її», - зазначив Гогія.

У період з 10 квітня по 10 травня Human Rights Watch опитала 65 осіб, у тому числі колишніх ув’язнених, постраждалих від тортур, членів родин жертв та інших свідків. Організація також дослідила речові докази в місцях, де відбувалися деякі з імовірних зловживань, а також фотографії та відео, якими поділилися жертви та свідки. Зокрема, HRW задокументувала сім випадків катувань, під час яких російські солдати били затриманих, застосовували електрошок або проводили імітаційні страти, щоб змусити людей надати інформацію.

Читайте також: Воєнні злочини: ідентифікували загарбника, який ґвалтував жінок на Київщині

Усі сторони збройного конфлікту в Україні зобов’язані дотримуватися міжнародного гуманітарного права або законів війни, зокрема Женевських конвенцій 1949 року, Першого додаткового протоколу до Женевських конвенцій та міжнародного права, підкреслюють правозахисники. Збройні сили воюючих сторін, які мають ефективний контроль над територією, підпадають під дію міжнародного окупаційного права, зазначеного в Гаазьких правилах 1907 року та Женевських конвенціях. Міжнародне право в частині прав людини, зокрема Міжнародний пакт про громадянські та політичні права та Європейська конвенція з прав людини, має застосовуватися в будь-який час.

Закони війни забороняють напади на цивільних осіб, страти без надзвичайних обставин, катування, насильницькі викрадення людей, незаконне ув’язнення та нелюдське поводження з ув’язненими. Також заборонено пограбування і розкрадання майна. Інтернування цивільних осіб дозволяється виключно з «необхідних міркувань безпеки». Сторона, яка окупує територію в конфлікті, зазвичай несе відповідальність за забезпечення доступності до їжі, води та медичної допомоги населенню під її контролем, а також за сприяння надання допомоги з боку агенцій допомоги.

Кожен, хто наказує або вчиняє серйозні порушення законів війни зі злочинним наміром, або сприяє їх порушенням, несе відповідальність за воєнні злочини. Командувачі силами, які знали або мали підстави знати про такі злочини, але не намагалися їх зупинити чи покарати винних, несуть кримінальну відповідальність за військові злочини в рамках відповідальності командування.

Читайте також: Держдеп запустив програму моніторингу воєнних злочинів рф в Україні

Згідно з Женевськими конвенціями росія та Україна зобов’язані розслідувати ймовірні військові злочини, скоєні їхніми силами або на їхній території, та належним чином притягувати до відповідальності винних, йдеться у документі HRW. Жертви зловживань та їхні сім'ї повинні отримати швидке та належне відшкодування.

Українська влада, зазначають правозахисники, повинна вжити заходів для збереження доказів, які можуть мати вирішальне значення для майбутнього судового переслідування військових злочинів, у тому числі шляхом огородження місць поховань до проведення професійних ексгумацій, фотографування тіл та прилеглої території перед похованням, фіксування причин смерті, записувати імена жертв та ідентифікувати свідків, а також шукати ідентифікаційний матеріал, який, можливо, залишили російські війська.

Читайте також: СБУ отримала нові докази звірств росіян на Харківщині

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-