Війною росія намагається придушити ідентичність і культуру України - слухання в Конгресі США

Війною росія намагається придушити ідентичність і культуру України - слухання в Конгресі США

Укрінформ
російська війна - це спроба москви придушити українську ідентичність та культуру, заявив представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер, даючи свідчення у середу під час слухань у Комітеті у закордонних справах Палати представників США щодо відповідальності винних у звірствах в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, Карпентер нагадав, що 13 квітня опубліковано перший звіт місії, створеної відповідно до московського механізму ОБСЄ, який охоплює перші 5 тижнів війни – з 24 лютого по 1 квітня.

Зібрані документи містять докази злочинів, скоєних російськими військами в Україні, зокрема нападів на мирних жителів, на медичні установи, страт, зґвалтувань, мародерства та депортації цивільних осіб у росію.

За його словами, у звіті задокументовано безліч особливо ганебних нападів, як, наприклад, на маріупольський пологовий будинок 9 березня, дитячий садок, житлові будинки, драматичний театр у Маріуполі, внаслідок якого загинуло близько 600 чоловік.

У документі також наводяться докази того, що російські сили завдавали масових та систематичних збитків українським медустановам, пошкодивши 52 з них лише в період з 24 лютого по 22 березня.

росія продовжує кампанію повного знищення Маріуполя, зазначив Карпентер.

У звільнених районах навколо Києва та Харкова, сказав він, виявлено свідчення масових убивств та широкомасштабного сексуального насильства, скоєних російськими військовими щодо мирних жителів.

росія, продовжуючи депортації населення Маріуполя та інших регіонів України до рф або на підконтрольні їй території, використовує фільтраційні табори, викрадає, катує та вбиває обраних на місцевому рівні лідерів, журналістів, представників громадянського суспільства, активістів та релігійних діячів, додав доповідач

«Стає дедалі очевиднішим, що війна росії – це спроба придушити українську ідентичність та культуру», - підкресли він.

Читайте також: росія прагне дегуманізувати українців, аби виправдати свої звірства - Карпентер

На захоплених територіях росія змусила перейти на російську програму навчання школи, ввела в обіг російський рубль, змінює назви міст та сіл, дорожні знаки з українських на російські. кремлівська воєнна кампанія спирається на безперервну нелюдську пропаганду, пояснив Карпентер.

«Ми сповнені рішучості використати всі доступні інструменти, щоб притягнути росію до відповідальності за її жахливі злочини, включаючи Міжнародний кримінальний суд, Міжнародний суд ООН, що розглядає питання геноциду, а також національні юрисдикції», - підкресли він.

Генеральний прокурор України, за його словами, теж працює «понаднормово, щоб задокументувати факти військових злочинів та злочини проти людяності та України».

Що стосується звинувачення вищого керівництва Росії, то росіяни перебувають у ланцюжку підпорядкованості, і всі винні у воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності, вважає Карпентер.

Необхідно фіксувати всі злочини, зокрема в Маріуполі, оскільки росія намагається знищувати докази російських звірств, наприклад, розгортає мобільні крематорії, зазначив він.

Про причетність путіна до злочинів, вважає він, свідчить присвоєння звання «гвардійської» конкретному підрозділові, причетному до злодіянь у Бучі, додав він.

Водночас Карпентер вважає, що притягнути його до відповідальності на нинішньому етапі буде складно. «Важко уявити, що президент путін виїде за межі російської федерації в юрисдикцію, де національна влада вирішить видати ордер на його арешт», - пояснив він.

Як повідомляв Укрінформ, представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер раніше повідомляв, що 45 держав-учасниць запустили московський механізм ОБСЄ з метою документування та збору доказів можливих порушень прав людини, порушень міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі. За його словами, в рамках цього механізму будуть ретельно встановлені факти та підготовлено письмовий звіт, щоб ці факти могли надалі бути передані до інших міжнародних інституцій – зокрема Міжнародного кримінального суду та Міжнародного суду ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-