Захопили в полон і розстріляли: як у Маріуполі загинув від рук рашистів литовський режисер

Захопили в полон і розстріляли: як у Маріуполі загинув від рук рашистів литовський режисер

Укрінформ
Литовський режисер Мантас Кведаравічюс був розстріляний загарбниками у Маріуполі, після чого його тіло просто викинули на вулицю.

Про обставини загибелі документаліста повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ.

«З’явилася нова інформація про обставини загибелі литовського режисера Мантаса Кведаравічюса у Маріуполі. Він потрапив у полон до рашистів, які згодом його розстріляли. Тіло режисера окупанти викинули на вулицю», - зазначила омбудсмен.

За її словами, причина загибелі режисера раніше не озвучувалась заради безпеки його дружини, яка, ризикуючи життям, вивезла тіло з блокованого міста і привезла його до Литви.

Читайте також: У Маріуполі загинув литовський режисер Мантас Кведаравічюс

Уповноважена також нагадала, що після катувань російськими загарбниками помер 78-річний журналіст, письменник, волонтер, член Національної спілки журналістів і Національної спілки письменників Євген Баль. Його 18 березня російські військові захопили вдома, у Мелекіному під Маріуполем. Приводом для затримання начебто стали «компрометуючі» фото разом із українськими військовими. За три дні його відпустили після жорстокого побиття, а 2 квітня Євген Баль пішов із життя. Його смерть стала наслідком катувань, заявила Денісова.

Вона звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні.

Читайте також: Крематорії та жорстокі бої: радник мера Маріуполя розповів, що відбувається у місті

Як повідомлялося, 3 квітня режисер Віталій Манський поінформував, що у Маріуполі загинув литовський режисер Мантас Кведаравічюс. Литовські ЗМІ зазначали, що в його автомобіль влучила російська ракета.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття Президенту Литовської Республіки та всьому литовському народу у звʼязку із убивством Кведаравічюса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-