Венедіктова пояснила, чому не може повідомити про підозру путіну

Венедіктова пояснила, чому не може повідомити про підозру путіну

Укрінформ
Українські правоохоронці не можуть розпочати процес притягнення до відповідальності президента рф володимира путіна, оскільки він має функціональний імунітет.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала генеральний прокурор Ірина Венедіктова в інтерв’ю BBC Україна.

«Чи можемо ми розпочати процес його притягнення до відповідальності в Україні? На жаль, ні. Він має функціональний імунітет (українські правоохоронці не можуть повідомити про підозру президентові іншої країни). Тому ми розуміємо, що в українських судах ми не можемо зробити нічого, поки володимир путін є президентом країни», - заявила вона.

За словами генпрокурора, в ОГП розуміють, що це можливо у Міжнародному кримінальному суді, якщо його прокурор вирішить, що путін є винуватим.

На її думку, усі люди в нашій країні, в Україні, і багато людей за її межами, в країнах, які є нашими партнерами та підтримують нас, розуміють, що путін - це головний воєнний злочинець ХХІ сторіччя.

Відповідаючи на питання, чи припускає вона, що однією з вимог до України для досягнення миру може бути припинення розслідування воєнних злочинів, Венедіктова поінформувала, що не думає, що це можливо у принципі.

«Ми всі хочемо миру. Ми всі хочемо просто перестати ночувати в бомбосховищах. Але воєнні злочини все одно будуть розслідувані, ми все одно будемо притягати винних до відповідальності», - уточнила Венедіктова.

Також вона висловила думку, що якщо не тільки ми, а і увесь світ буде ставитися до війни в Україні так, як поставився до війни в Чечні, до війни в Грузії, до захоплення Криму і Донбасу, це ніколи не закінчиться.

«ХХІ сторіччя, така агресивна, жорстка війна має припинитися, і винні мають бути так покарані, щоб ні в кого не виникло ідеї це повторити», - зазначила Венедіктова.

24 лютого російський президент володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти країни-агресора.

Міжнародний суд ООН 16 березня зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-