Зустріч Байдена і Путіна навряд чи «розморозить» обмін полоненими - учасник ТКГ

Зустріч Байдена і Путіна навряд чи «розморозить» обмін полоненими - учасник ТКГ

Укрінформ
Процес обміну полоненими "заморожений", і поки надії на прогрес у цьому питанні поки немає.

Про це сказав на пресконференції в Укрінформі "Права людини на сході України під час пандемії: як покращити роботу КПВВ на лінії розмежування" член Тристоронньої Контактної Групи (ТКГ) Сергій Гармаш.

“Наразі процес обміну полоненими абсолютно не просувається. Я очікував прогресу після зустрічі Путіна з Байденом, але враховуючи останні висловлювання Путіна в різних інтерв'ю у мене зараз немає надії", сказав він.

Читайте також: Денісова - про обмін з ОРДЛО: 256 громадян у нас вважаються зниклими безвісти

Гармаш зауважив, що голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук на останній зустрічі пропонував забрати чотирьох тяжкохворих громадян України, яких утримує окупаційна влада, і таким чином позбавити від проблем лікування цих людей, однак та сторона відмовила. Він уточнив, що спочатку була згода тієї сторони в обмін на пропозицію. “Яка сама я не скажу, але ця пропозиція могла нести політичні ризики для Президента України, іміджеві. Ми погодились , однак, коли вони почули, що ми погодились одразу відкликали свою пропозицію і заявили, що вони не готові”, - наголосив він.

За його словами, на жаль, ОБСЄ не сприяло у просуванні цього питання.

Читайте також: У Раді створили ТСК з розслідування можливої співпраці політиків з Росією

Гармаш також зазначив, що від початку 2021 року Україна вже вп'яте обмінялася списками.

Як повідомлялось, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поінформувала, що у списку щодо повернення наших громадян, які були незаконно затримані і утримуються у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, перебувають 285 осіб, із них 44 особи – це військовослужбовці.

Як заявляли в українській делегації ТКГ, Росія та підконтрольні бойовики блокують процес обміну полоненими.

Разом з тим обмін «всіх на всіх» був однією із домовленостей саміту лідерів країн Нормандського формату 9 грудня 2019 року в Парижі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-