Наступну громадську антикорупційну раду при Міноборони оберуть на два роки

Вибори до Громадської антикорупційної ради при Міноборони будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему «Як Антикорупційна рада допомагає боротися з корупційними ризиками в Міноборони?» повідомив т.в.о. директора департаменту з питань виявлення і запобігання корупції Міністерства оборони Сергій Степанян.

«Ми в міністерстві поміняємо строки обрання наступної ради – це буде 2 роки. Тобто якщо ця рада діяла рік, то наступна рада напевне буде діяти 2 роки, щоб вона могла показати кращий результат. Що стосується її перевиборів, то вони оголошені незабаром», - повідомив Степанян.

Читайте також: Жумаділов - про закупівлю товарів для армії: Частка українських виробників буде збільшуватись

Він додав, що збільшення терміну роботи пов’язано з тим, що новим членам антикорупційної ради потрібен час для того, аби набути спроможності та вивчити ситуацію зсередини.

Степанян також повідомив, що вибори до Громадської антикорупційної ради цього разу відбуватимуться за допомогою ідентифікації через портал «Дія».

«Ми підписуємо з Дією меморандум, він повинен через тиждень бути підписаний, і після того, як ми технічну частину складемо, будуть оголошені вибори», - сказав Степанян.

Учасники пресконференції підсумували роботу Антикорупційної ради за рік.

«Громадська думка, думка фахівців – важлива, тому що за період 30 років роботи Міноборони і до цього все, що було, воно перейшло із радянської системи. Її зразу зламати складно, особливо в період війни. Тому робота кожного дуже важлива… Люди, які з нами тісно співпрацювали і співпрацюють з Антикорупційною радою - вони різні, різні характери, різний досвід, різний підхід до роботи, все це надихає», - зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

За його словами, робота Антикорупційної ради полягала не тільки в нагляді за тим, як працювало міністерство, але й у наданні фахових порад.

Читайте також: Держоператор тилу перевірить на складах постачальників для ЗСУ статус відвантаження

Кліменков додав, що такий формат роботи має тривати і з новим складом Антикорупційної ради.

Заступник міністра нагадав, що в Міноборони були створені дві закупівельні агенції – Державний оператор тилу та Агенція оборонних закупівель, які наразі забезпечують всім необхідним Сили оборони України. Тож робота громадської Антикорупційної ради при Міноборони стала свідченням ефективної співпраці державного та громадського сектору.

Своєю чергою голова громадської Антикорупційної ради при Міноборони Євген Грушовець повідомив, що початок роботи цієї структури був досить складним, однак свою місію вона виконала.

«Я можу констатувати, що перше скликання громадської Антикорупційної ради свою місію виконало. Те, що ми «штовхали» міністерство вперед – це очевидно», - наголосив Грушовець.

Він нагадав, що в антикорупційній раді були створені профільні комісії, які відповідали за конкретні напрямки. Перевагою роботи ради було те, що її члени не були співробітниками Міноборони чи військовослужбовцями, тож мали можливість ставити незручні питання чиновникам, не озираючись на посади.

Грушовець повідомив, що за підсумками роботи Антикорупційної ради були ініційовані кілька заяв в правоохоронні органи, в тому числі в НАБУ, порушені кілька кримінальних проваджень.

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня 2023 року міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ «Про затвердження складу Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України». До неї увійшли 15 представників кількох громадських організацій. 14 квітня 2023 року відбулося установче засідання Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України. Під час установчого засідання члени Громадської антикорупційної ради обрали головою Євгена Грушовця, заступником — Анастасію Шубу, а секретарем - Віктора Прудковського.