Заборону УПЦ МП підтримують 63% українців

Опитування

В Україні 83% громадян вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися в діяльність Української православної церкви Московського патріархату, зокрема 63% підтримують повну заборону УПЦ МП.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у квітні поточного року, передає Укрінформ.

20% зі згаданих 83 виступають за «м’якший» підхід, який передбачає встановлення над УПЦ МП державного контролю та нагляду без повної заборони її в Україні.

На думку 12% респондентів, варто не втручатися у справи цієї церкви, а натомість розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

У всіх регіонах України більшість населення – від 76% на сході до 85% на заході і 86% у центрі – виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП.

Водночас на півдні та сході трохи менше тих, хто виступає за повну заборону: 55% і 46% проти, відповідно, 69% на заході й 68% у центрі.

82% українців не довіряють УПЦ МП. У всіх регіонах це переважна більшість: від 73% на сході до 88% на заході. Довіру до неї мають 8%. Решта не змогли визначитися зі своєю думкою.

Читайте також: Заборона пов‘язаних з РФ релігійних організацій: Рада заперечує зволікання із показом законопроєкту

«Наші коментарі до попередніх хвиль опитування лишаються релевантними і можна стверджувати, що і зараз Українська Православна Церква Московського Патріархату продовжує діяльність, через яку її сприйняття серед населення залишається як «п’ятої колони Кремля». Вочевидь, Церкві не вдається переконати українців, що вона нібито не залежать уже від керівництва Московської Патріархії та стоїть на проукраїнських позиціях», – зазначили в інституті.

Як повідомлялося, у грудні 2022 року за втручання держави в діяльність УПЦ МП виступали 78% українців, у травні 2023 року – 85%. Зокрема, заборону в Україні цієї Церкви тоді підтримували відповідно 54% й 66% респонденів.

«М’якший» підхід до УПЦ МП у грудні 2022 року вважали доцільним 24% респондентів, у травні 2023 року – 19%.

12% у грудні 2022-го вважали, що варто не втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. У травні 2023 року таку думку висловлювали 6%.