На Закарпатських транскордонних річках та їхніх притоках встановлять сітки для вилову сміття

На Закарпатських транскордонних річках та їхніх притоках встановлять сітки для вилову сміття

Укрінформ
Вартість однієї сітки для вилову сміття складає 250-300 тисяч гривень.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький.

“Цьогоріч на транскордонних річках Закарпаття та їхніх притоках встановлюватимуть сітки для вилову сміття. Встановлення спеціальних конструкцій, ціль яких виловлювати сміття, - це досвід, який вже показав свої результати у сусідніх країнах, зокрема у Словаччині. Ми вивчили як це працює у них, і впроваджуємо таку систему у нас, модифікуючи під особливості області”, - повідомив він.

Як розповів Білецький, на річці Уж сміття будуть виловлювати у районі Скалки, на Латориці наразі точної локації не визначили, але сітку встановлять десь у межах Мукачівського району. На річці Боржаві таку конструкцію установлять неподалік від села Верхні Ремети, на річці Тереблі — безпосередньо у Вільшанському водосховищі (Теребле-Ріцька ГЕС).

“Щодо Тячівського та Рахівського районів ще очікуємо даних, де можна встановити таку конструкцію. Для цього в області сформована робоча група із працівників Ужгородської РДА, Ужгородського МУВГ БУВР (Міжрайонне управління водного господарства Басейнового управління водних ресурсів) річки Тиса, Управління ДСНС у Закарпатській області, Рибоохорони та Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА”, - сказав Білецький.

За його словами, вартість однієї такої конструкції складає близько 250-300 тис. грн., фінансуватимуться вони силами обласного та місцевих бюджетів.

Білецький пояснив, що ідеться не просто про сітки, які натягують між берегами для вилову сміття.

“Це плаваючі конструкції, для яких не страшне раптове підвищення рівня води, що може спричинити прорив і подальший рух сміття річкою", - зазначив він.

Читайте також: У Харкові уловлювач сміття за два місяці очистив річку від 600 кг відходів

Білецький додав, що незалежно від монтажу конструкцій, на Закарпатті в цьому році продовжать роботу щодо виявлення та ліквідації сміттєвих заторів на річках регіону. Розчищати їх почнуть, щойно це дозволять погодні умови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-