Президент Сербії вибачився за те, що назвав словенців «огидними»

Президент Сербії вибачився за те, що назвав словенців «огидними»

Укрінформ
Президент Сербії Александар Вучич вибачився за те, що назвав словенців «огидними», уточнивши, що він мав на увазі лише політиків цієї країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

«Якщо я когось образив, я хочу вибачитися перед усією словенською громадськістю, і водночас я хочу сказати, що я не буду вибачатися перед словенськими політиками, тому що вони ведуть огидну політику щодо Сербії», - сказав Вучич у Нью-Йорку, де він бере участь у засіданні Ради безпеки ООН щодо Косова.

У кулуарах засідання він напав на Словенію, непостійного члена Ради безпеки, звинувативши її в тому, що вона є частиною «змови» зі США та Швейцарією, щоб дозволити делегації Косова привезти на сесію ймовірних жертв зґвалтувань сербськими військами під час війни 1998-1999 років. Цей крок викликав обурення з боку сербської делегації.

Читайте також: У Словенії провели літургію для українських біженців

«Важко сказати, хто був більш огидним, словенці чи хтось інший», - сказав Вучич.

Ці висловлювання викликали різку критику з боку Любляни. Міністр закордонних справ Таня Файон назвала їх «образою всієї нашої нації», викликала тимчасового повіреного у справах Сербії й зажадала вибачень.

«Послання не підходить для країни, яка декларує свою прихильність та приналежність до європейських цінностей, на яких вона наголошує в процесі переговорів про членство в ЄС», – сказала вона.

Прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб заявив, що заяви Вучича «нагадують нам інший час і не гідні відносин між двома країнами».

Читайте також: ПАРЄ рекомендує Косово до членства у Раді Європи

Вучич визнав, що назвав словенців «огидними», але наполягав, що «має на увазі засідання Ради безпеки». Він сказав, що має багато друзів у Словенії, але «скоротить» свої візити до країни, та запросив Голоба і президента Словенії до Белграда для особистої бесіди.

"Якщо потрібно, я ще раз вибачуся і скажу їм, що я мав на увазі, звичайно, не всіх словенців, і скажу їм в очі, що я думаю про їхню погану політику щодо сербського народу", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у Хорватії президента Сербії назвали «сателітом РФ», Белград обурився. 

Фото: Bor Slana/STA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-