Іран близький до створення атомної бомби - глава МАГАТЕ

Іран близький до створення атомної бомби - глава МАГАТЕ

Укрінформ
Іран знаходиться «скоріше в тижнях, ніж у місяцях» від володіння достатньою кількістю збагаченого урану для створення атомної бомби.

Про це в інтерв'ю DW заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, передає Укрінформ.

За його словами, рівень збагачення урану в Ірані майже доведений до необхідного для створення ядерної зброї, що викликає занепокоєння. Однак Гроссі додав, що все ж таки не можна робити висновок, що Іран володіє такою зброєю вже зараз.

На думку глави МАГАТЕ, створення функціонуючої ядерної боєголовки вимагає, крім виробництва збагаченого урану, «безліч інших речей» - наприклад, проведення випробувань.

Запевнення Ірану в тому, що ядерні технології потрібні країні «для медичних і цивільних» цілей, викликають додаткові запитання, заявив Гроссі. Наприклад, навіщо для цих цілей потрібні «такі обсяги» збагаченого урану і «така швидкість» його виробництва. Ці побоювання, за його словами, посилюються тим, що у МАГАТЕ немає «необхідного рівня видимості» діяльності іранських колег.

На запитання журналіста про те, чи може бути так, що Іран ефективно розробляє ядерну зброю, а МАГАТЕ про це не знає, Гроссі відповів, що «не може говорити про це» через брак інформації.

У ході інтерв'ю глава МАГАТЕ також зазначив, що в умовах війни Ізраїлю з ХАМАСом, а також війни Росії проти України виникла «тривожна тенденція» нормалізації розмов, пов'язаних з атаками на ядерні об'єкти, як у випадку з тимчасово окупованою військами РФ Запорізькою АЕС, або навіть загроз застосування ядерної зброї, озвученої в уряді Ізраїлю на початку війни з ХАМАСом.

Читайте також: Євросоюз розширив санкції проти Ірану за виробництво ракет

Подібна нормалізація, за словами Гроссі, веде до поступового руйнування режиму нерозповсюдження ядерної зброї, що дозволяло уникати ядерної війни протягом останніх 70 років.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Гроссі заявляв, що Іран зриває міжнародні зусилля з перевірки своєї ядерної програми, прискорюючи виробництво урану, збагаченого до рівня, який потенційно може дати змогу створювати атомну зброю.

Фото: Telegram/Денис Шмигаль 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-