Торік Європа пережила рекордну кількість екстремально спекотних днів

Торік Європа пережила рекордну кількість екстремально спекотних днів

Укрінформ
У 2023 році європейський континент пережив рекордну кількість днів екстремальної спеки.

Про це повідомили в понеділок служба моніторингу клімату Європейського Союзу Copernicus і Всесвітня метеорологічна організація (WMO), передає Укрінформ.

У своєму останньому звіті Copernicus і WMO відзначили торішні екстремальні умови, в тому числі липневу спеку, яка призвела до дуже сильного або екстремального теплового стресу на 41% території Південної Європи - це найбільша територія Європи, яка перебувала в таких умовах за всю історію спостережень.

"Ми спостерігаємо тенденцію до збільшення кількості днів з тепловим стресом по всій Європі, і 2023 рік не став винятком, коли в Європі було зафіксовано рекордну кількість днів з екстремальною спекою", - сказала Ребекка Емертон, кліматолог з Copernicus.

У своєму дослідженні Copernicus і WMO використовували Універсальний тепловий кліматичний індекс, який вимірює вплив навколишнього середовища на людський організм. Він враховує високі температури, вологість, швидкість вітру, сонячне світло та тепло. Індекс має 10 різних категорій теплового та холодового стресу, з одиницями градусів Цельсія, що відображають температуру "на дотик".

У 2023 році окремі райони Іспанії, Франції, Італії та Греції пережили до 10 днів екстремальної спеки, яка визначається як температура понад 46 градусів за Цельсієм.

За останні 20 років смертність від спеки в Європі зросла приблизно на 30%, йдеться у звіті.

Читайте також: Останнє десятиріччя було найспекотнішим в історії - ООН

Для світу в цілому минулий місяць став найтеплішим березнем за всю історію спостережень, ставши десятим місяцем поспіль історичної спеки.

Температура поверхні Світового океану, який поглинає 90% надлишкового тепла, спричиненого викидами, також досягла нового максимуму, згідно з даними Copernicus.

У своєму останньому звіті вчені попереджають, що Європа нагрівається вдвічі швидше, ніж у середньому по світу, і що теплові хвилі, ймовірно, стануть довшими і потужнішими в майбутньому.

Читайте також: Передвісники кліматичної катастрофи: зміни, що можуть потрясти світ

Як повідомляв Укрінформ, середня глобальна температура за останнє десятиріччя була на 1,2 градуса за Цельсієм вищою за середню температуру впродовж 1850–1900 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-