В Ісландії призначили прем’єр-міністра

В Ісландії призначили прем’єр-міністра

Укрінформ
В Ісландії призначили Б'ярні Бенедіктссона на посаду прем'єр-міністра замість Катрін Якобсдоттір, яка подала у відставку, щоб балотуватися на майбутніх президентських виборах.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Бенедіктссон, який раніше обіймав посаду міністра закордонних справ Ісландії, у вівторок ввечері офіційно замінив Якобсдоттір.

Оголошення про призначення було зроблено після досягнення домовленості між його консервативною "Партією незалежності" та іншими правлячими партіями: "Прогресивною партією" і "Лівозеленими" колишньої прем’єрки Якобсдоттір.

Бенедіктссон планує зосередитися на таких питаннях як інвалідність, закупівля енергії та імміграція, а також боротьба з інфляцією, йдеться в заяві його партії.

Бенедіктссон раніше обіймав посаду міністра фінансів при уряді Якобсдоттір і був прем'єр-міністром протягом 10 місяців у 2017 році.

В Ісландії прем'єр-міністр очолює уряд і зазвичай має місце в парламенті. Він офіційно призначається президентом і здійснює виконавчу владу разом з кабінетом міністрів за підтримки парламенту. Президент є церемоніальною фігурою і главою держави, за якого голосує громадськість, з обмеженою політичною владою.

З призначенням Бʼярні Бенедіктссона привітав Президент України Володимир Зеленський.

“Налаштовані на активну українсько-ісландську співпрацю задля подальшого зміцнення довгострокового партнерства між нашими країнами, забезпечення миру та безпеки наших народів і всієї Європи”, - написав Зеленський у соцмережі Х.

Читайте також: Переговори про вступ України до ЄС: Кулеба подякував за підтримку Північнобалтійській вісімці

Як повідомляв Укрінформ Катрін Якобсдоттір оголосила 5 квітня, що піде у відставку та балотуватиметься на пост президента.

Фото: mbl.is

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-