У Німеччині понад 400 поліцейських підозрюють у праворадикальних настроях

У Німеччині понад 400 поліцейських підозрюють у праворадикальних настроях

Укрінформ
Сотні поліцейських по всій Німеччині стали об’єктами дисциплінарних проваджень або розслідувань через підозру в праворадикальних поглядах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє журнал Stern, який посилається на дані, отримані у відповідь на запити, надіслані в усі 16 федеральних земель.

«Дисциплінарні провадження або розслідування зараз ведуться проти щонайменше 400 поліцейських у федеральних землях за підозрою в правоекстремістських поглядах та/або дотриманні ідеології змови», - йдеться у повідомленні.

Але фактична кількість, ймовірно, буде значно більшою, оскільки чотири федеральні землі - Берлін, Мекленбург-Передня Померанія, Бремен і Тюрінгія - не змогли надати поточні цифри, зазначає автор.

«Офіцери поліції, які не стоять на засадах конституції, а натомість дотримуються екстремістських поглядів, становлять велику небезпеку для демократії та верховенства права… Я не хочу, щоб ці люди були в поліції», - прокоментував ситуацію міністр внутрішніх справ землі Північний Рейн-Вестфалія Герберт Ройль.

Уповноважений з питань федеральної поліції в Бундестазі Улі Грьотш також бачить величезний потенціал загрози.

«Ми живемо в часи, коли праві екстремісти навмисно намагаються дестабілізувати поліцію. Небезпека більша, ніж будь-коли. Для всієї країни. А отже, і для поліції», - зазначив він.

Читайте також: Німеччина посилить боротьбу з праворадикальною дезінформацією

Як повідомлялося, розслідування щодо можливих екстремістів у рядах федеральних і державних органів безпеки проводяться чимало років. У 2022 році Міністерство внутрішніх справ ФРН опублікувало звіт про ситуацію, у якому було зазначено, що 327 співробітників потрапили в полі зору відповідних органів протягом трьох років через очевидні зв'язки з правим екстремізмом або рухом так званих «рейхсбюргерів» («громадян рейху). Ще один звіт був опублікований у 2023 році, в ньому, зокрема, йшлося про політичні настрої поліцейських.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-