Лідер нідерландської ультраправої партії PVV заявив, що готовий відмовитися від намірів очолити уряд

Лідер нідерландської ультраправої партії PVV заявив, що готовий відмовитися від намірів очолити уряд

Укрінформ
Лідер нідерландської ультраправої PVV (Партія свободи) Герт Вілдерс, чия партія перемогла на дострокових парламентських виборах у Нідерландах неочікувано заявив, що готовий відмовився від намірів очолити уряд.

Як повідомляє Укрінформ, у соцмережі Х Вілдерс написав, що йому не вдалось заручитись підтримкою всіх партій, з якими він вів переговори про коаліцію.

“Я міг би стати прем'єр-міністром лише у тому випадку, якби ВСІ партії коаліції підтримали це. А це було не так. Я хотів би правий кабінет. Менше біженців та імміграції. З нідерландцями на першому місці. Любов до моєї країни та виборця велика і важливіша за мою власну позицію. Люблю Нідерланди”, - написав він.

Як повідомляє NOS, Вілдерс не зможе стати новим прем'єр-міністром країни, відповідну вимогу висунули лідери трьох інших партій для продовження переговорів щодо формування правлячої коаліції, Вілдерс погодився.

Домовленості досягнуто між Вілдерсом та лідерами трьох інших партій, з якими ведеться обговорення питання про створення коаліційного уряду. Лідери партій PVV(Партія свободи), VVD (Народна партія за свободу і демократію), NSC (Новий соціальний контракт) та BBB (Фермерсько-громадянський рух) готові залишитися в Палаті представників у разі формування нового кабінету.

Сам Вілдерс підтверджує цю новину, за його словами, він не мав достатньої підтримки серед інших партій.

Читайте також: Лідер нідерландської ультраправої партії PVV заявив, що не підтримує дії Путіна

Варто зазначити, що партія Вілдерса здобула перемогу на виборах у листопаді 2023 року, проте для формування уряду йому потрібно мати більшість голосів у парламенті та, відповідно, підтримку ще кількох партій. Переговори про створення такої коаліції нині ведуться за посередницької ролі колишнього сенатора, голови Ради з соціальних та економічних питань Кіма Путтерса.

Сторони не змогли домовитися про створення традиційної коаліції більшості, в якій лідер партії, що перемогла, обіймає посаду прем'єр-міністра.

Тому зараз йдеться про створення так званого позапарламентського кабінету.

Як повідомляв Укрінформ, виборча рада Нідерландів 1 грудня 2023 року підтвердила перемогу ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса на позачергових парламентських виборах.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-