Фон дер Ляєн про членство Швеції у НАТО: Це історичний крок для спільної безпеки

Фон дер Ляєн про членство Швеції у НАТО: Це історичний крок для спільної безпеки

Укрінформ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала Швецію, яка невдовзі набуде статусу члена НАТО, відзначивши особливу важливість Північноатлантичного альянсу для європейської безпеки.

Про це вона сказала під час слухань в Європейському парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Де-факто більш суверенна Європа, особливо у сфері оборони, є життєво важливою для зміцнення НАТО. Я рада новинам, що Швеція невдовзі стане союзником по НАТО. Хочу привітати Швецію за лідерства прем’єр-міністра Крістерссона з історичним кроком для цієї країни та для нашої спільної безпеки», - заявила фон дер Ляєн.

За її словами, європейський суверенітет означає здатність Європи взяти на себе відповідальність за власну безпеку, що є екзистенційною необхідністю. Саме тому під час саміту у Версалі, що відбувся після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року, європейські лідери погодилися зменшити стратегічні залежності ЄС у ключових сферах, таких як енергетика, технології, економіка, оборона.

Президентка Єврокомісії наголосила, що країни-члени збільшують витрати на оборону, у більшості з них національні бюджети зросли принаймні на 20 відсотків порівняно з минулим роком. 18 країн НАТО оголосили про намір перевищити межу у 2 відсотки ВВП на оборону протягом поточного року, хоча ще десятиліття тому це могли зробити лише три країни-члени Альянсу.

Читайте також: Членство Швеції у НАТО: Штати очікують, що Угорщина завершить усі формальності

«Оборонна промисловість Європи потребує доступу до капіталу. Я хотіла б закликати державних та приватних кредиторів підтримати нашу оборонну промисловість, особливо малі та середні підприємства, які є основою нашої промисловості, зокрема й у сфері оборони. Вони є рушійною силою інновацій та критичним фактором для Єдиного ринку. Ця тема потребує окремої уваги. Саме тому особисто я підтримую призначення єврокомісара з оборони у складі наступної Єврокомісії», - сказала фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, 26 лютого парламент Угорщини проголосував за ратифікацію членства Швеції в НАТО.

Тепер Угорщина має виконати ще кілька формальностей, щоб відповідні документи були передані до США, а також відбулася формальна процедура приєднання Швеції до НАТО.

Швеція подала заявку на членство в Альянсі в 2022 році після вторгнення Росії в Україну. Більшість членів Альянсу швидко ратифікували її заявку, крім Туреччини й Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-