Румунія планує висунути свого президента на посаду глави НАТО - ЗМІ

Румунія планує висунути свого президента на посаду глави НАТО - ЗМІ

Укрінформ
Румунія повідомила, що планує висунути кандидатом на посаду генерального секретаря НАТО свого президента Клауса Йоганніса.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваних європейських чиновників.

У матеріалі йдеться, що висування кандидатури Йоганніса може ускладнити спроби інших союзників альянсу призначити на керівну посаду прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Завдяки підтримці США, Великої Британії та інших великих країн, Рютте впродовж кількох місяців вважається фаворитом на посаду генсека НАТО після того, як у жовтні закінчиться термін перебування на цій посаді Єнса Столтенберга.

Однак, як пише Bloomberg, деякі країни зі східного флангу НАТО не схвалюють кандидатуру Рютте, оскільки наполягають на більшому представництві регіону на керівних посадах Альянсу. Останніми очільниками організації були представники скандинавських країн або Нідерландів.

Читайте також: Шольц підтримує кандидатуру Рютте на пост генсека НАТО

Речник Рютте, коментуючи плани Румунії висунути кандидатуру Йоганніса, сказав, що рішення щодо наступного генсекретаря НАТО мають ухвалювати союзники по альянсу і відмовився від подальших коментарів.

Водночас європейські та американські офіційні особи висловили сумніви щодо шансів Йоганніса на отримання посади і заявили, що пропозиція Румунії, ймовірно, просто затягне процес призначення на посаду генсека альянсу Рютте.

Як повідомлялося, глава німецького уряду Олаф Шольц заявив про підтримку кандидатуру нідерландського колеги Марка Рютте на посаду генсека Північноатлантичного альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-