Берегова охорона Китаю застерігає ВПС Японії від польотів біля спірних островів

Берегова охорона Китаю застерігає ВПС Японії від польотів біля спірних островів

Укрінформ
Кораблі берегової охорони Китаю від січня почали видавати попередження літакам японських ВПС, щоб вони залишили повітряний простір поблизу контрольованих Японією островів Сенкаку в Східнокитайському морі, на які претендує Китай.

Про це з посиланням на співрозмовників у японському уряді повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

У попередженнях китайська сторона застерігає, що японські літаки можуть порушити територіальний повітряний простір Китаю навколо островів Дяоюйдао, як їх називають у КНР.

Раніше подібні застереження літакам ВПС Японії надсилали китайські військові кораблі, які зрідка підходили до островів, а від січня попередження почали транслювати саме судна берегової охорони, що регулярно патрулюють у прилеглих морських районах.

При цьому, серед китайських суден, які видавали попередження японським літакам, був помічений корабель, оснащений 76-міліметровою протиповітряною скорострільною гарматою з радіусом дії близько десяти кілометрів.

Співрозмовники розповіли, що Токіо дипломатичними каналами вже висловив протест Пекіну, заявивши про неприйнятність таких попереджень, проте уникає публічних протестів, аби не зашкодити двостороннім відносинам.

Як зазначається, берегова охорона Китаю почала видавати попередження військовим літакам Японії після того, як голова КНР Сі Цзіньпін наказав збільшити зусилля із захисту суверенітету Пекіна над Дяоюйдао під час листопадового візиту до регіонального штабу відомства в Шанхаї, яке відповідає за Східнокитайське море.

Вважається, що видача попереджень була додана до завдань берегової охорони Китаю, чиї кораблі постійно патрулюють води поблизу спірних островів і переслідують японські рибальські човни в прилеглих водах. Минулого року китайські кораблі перебували в цьому районі майже щодня, 352 дні, що стало рекордним показником від 2012 року.

Група безлюдних островів Сенкаку/Дяоюйдао в Східнокитайському морі, площа острівної частини яких становить лише 7 км², знаходяться на відстані 330 км від узбережжя КНР та 410 км від найближчого японського острова. Вони є предметом тривалої суперечки і давнім джерелом напруги між Японією та Китаєм.

Читайте також: Тайвань провів військові навчання з імітацією раптового нападу Китаю

Японія, яка наразі їх контролює, відкидає будь-які претензії і стверджує, що ці острови є невід’ємною частиною її території з точки зору історії та міжнародного права.

Китай же стверджує про власний суверенітет над Дяоюйдао й прилеглими до них морськими районами, позначає їх китайськими на своїх картах і впродовж минулого року істотно збільшив військову присутність поблизу цих островів.

Як повідомляв Укрінформ, Японія підписала зі США угоду про купівлю до 400 крилатих ракет наземного базування «Томагавк» на суму у близько 1,7 млрд дол.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-